Slovenski agenti na Hrvaškem?

Operacije v ozadju arbitražne pravniške žajfnice Predsednik Pahor v Bruslju za dejavnejšo vlogo EU
Fotografija: Hrvaški veteran Tromblon FOTO: FACEBOOK
Odpri galerijo
Hrvaški veteran Tromblon FOTO: FACEBOOK

LJUBLJANA – Ko je minulo sredo hrvaški vojaški veteran, polkovnik Petar Janjić - Tromblon, na enem od hrvaških skrajno desnih spletnih portalov objavil pamflet, ki ga je namenil predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću, je povzročil kar precej resnih pomislekov. Predsedniku svoje vlade je namreč dal 72 ur za odgovor, ali bo hrvaška vlada bolj odločno vstopila v razreševanje arbitražnega sosedskega spora, ki iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Od Plenkovića je zahteval akcijo in vojaški odgovor sosednji državi. Menda je zbral že kakšnih 500 »prostovoljcev«, ki bodo sodelovali v »regati miru proti Savudriji«, kot ji je dal ime.
Žalostno, vendar resnično. Grožnje skrajnežev se vrstijo, sestajajo pa se tudi skupinice, tako kot minulo nedeljo, ko se je nekaj deset aktivistov slovenske stranke Levica in hrvaške Delavske fronte (Radnička fronta) zbralo na »nikogaršnji zemlji« pri mejnem prehodu Sečovlje ter demonstriralo proti razpihovanju nacionalizma, rožljanju z orožjem in prodajanju »nacionalistične megle« okoli vprašanja državne meje.
Hrvaški skrajneži s polkovnikom Janjićem na čelu ne bodo odnehali. Hrvaška vlada pa nadaljuje svojo igro. Za našo južno sosedo je odstop od arbitražnega sporazuma še naprej vrhunski obveščevalno-diplomatski dosežek. Še več, Hrvaška je znova napovedala možnost uvedbe ekskluzivne ekonomske cone (EEZ) in meri na dvoje: preizkuša odzive sosednje Italije in hkrati izsiljuje Slovenijo, da znova sede za pogajalsko mizo o meji, ne da bi pred tem priznala veljavnost arbitražnega sporazuma.

Predsednik na sever, Sova na jug

Prav danes slovenski predsednik Borut Pahor v Bruslju končuje svoj prvi uradni obisk po začetku drugega mandata. Včeraj se je sestal z najvišjimi predstavniki EU, danes bo obiskal še sedež zveze Nato. Njegovo ključno sporočilo naj bi bil poziv EU k hitrejši in dejavnejši vlogi v prizadevanjih za uresničitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Ali bo Pahor res prepričal bruseljske birokrate, da Hrvaška izsiljuje s polresnicami, bo znano kmalu, zagotovo pa ne takoj. Bodo pa isti bruseljski uradniki morali enkrat za vselej odgovoriti na vprašanje, ali ima Hrvaška res vedno prav, vse njene sosede pa vedno narobe, ko gre za mejne spore z vsemi nekdanjimi jugoslovanskimi sosedami.
Južni sosedje so medtem spet odkrili nov škandal. Kot so zapisali nekateri njihovi mediji, naj bi slovenska obveščevalna služba Sova na Hrvaško razporedila večje število svojih agentov, katerih osrednja naloga je delo na implementaciji arbitražnega sporazuma. Hrvaški dobro obveščeni mediji še ne vedo, koliko je slovenskih obveščevalcev, poslanih k njim, še manj, kakšen je njihov delokrog.
No, zagrebški dnevnik Jutarnji list je prehitel vse in dal vedeti, da gre »za še en dokaz, da Slovenija spet igra umazano igro«. Ne nazadnje, piše časnik, so slovenski agenti na hrvaških tleh protizakonito.
Hrvaški ribiči še naprej mahajo z zagotovili državnih oblasti, da še naprej lahko ribarijo v »hrvaškem« morju v Piranskem zalivu in pred njim ter da se lahko zanašajo na obljubo države, da bo Hrvaška poskrbela zanje in za kazni slovenske države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije