OROŽJE V ZAMENO ZA HRANO

Severnokorejski diktator na poti v Rusijo: Putin želi od njega kupiti izstrelke

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kim Jong-unom izraz obupa Vladimirja Putina glede vojne v Ukrajini.
Fotografija: Kim Džong Un. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un. FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

image_alt
Vrag je odnesel šalo: to je zadnji ukaz severnokorejskega diktatorja

Da se oblasti na ruski pacifiški obali pripravljajo na Kimov obisk, so danes ob sklicevanju na regionalne uradnike poročali tudi ruski mediji.

Pred tem so ameriški in drugi uradniki za New York Times konec tedna napovedali, da se bo Kim, ki Severno Korejo zapusti le redko, z oklepnim vlakom kmalu odpravil v Vladivostok na ruskem daljnem vzhodu na pogovore s Putinom o orožju.

Putinovo dejanje iz obupa?

Po poročanju južnokorejske televizije YTN v Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sestal v sredo. 

image_alt
Severna Koreja razvila nevarno orožje: s podvodno eksplozijo lahko ustvari radioaktivni cunami (FOTO)

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kimom izraz obupa Putina glede vojne v Ukrajini. »Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu,« je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije