OROŽJE

Severna Koreja razvila nevarno orožje: s podvodno eksplozijo lahko ustvari radioaktivni cunami (FOTO)

Severna Koreja je testirala podvodno jedrsko orožje.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in ostali so bili videti navdušeni. FOTO: KCNA
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in ostali so bili videti navdušeni. FOTO: KCNA

Oblasti v Severni Koreji so danes oznanile, da je severnokorejska vojska preizkusila podvodno jedrsko plovilo, ki lahko »sproži radioaktivni cunami«. Kot razlog za poslabšanje varnostnih razmer v regiji Pjongjang še naprej izpostavlja vojaško sodelovanje ZDA in Južne Koreje, kjer so se na novo testiranje orožja že odzvali s kritiko.

»To jedrsko podvodno plovilo je mogoče uporabiti za napad s katerekoli obale ali pristanišča,« je bilo med drugim navedeno v poročilu o preizkusu, ki ga je objavila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Funkcija tega orožja je »neopazno prodreti v sovražnikove vode in ustvariti radioaktivni cunami velikega obsega za uničenje pomorskih enot in glavnih operativnih pristanišč«. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je osebno nadzoroval testiranje, je še poročala KCNA.

Analitiki v Seulu so sicer skeptični glede trditev Severne Koreje, južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol pa je danes v odzivu na najnovejši preizkus obljubil, da bo Severna Koreja »plačala za svoje nepremišljene provokacije«, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Dodal je, da bodo »severnokorejski preizkusi in provokacije dodatno utrdili varnostno sodelovanje« med Južno Korejo in ZDA, omenil je tudi Japonsko.

V zadnjem času so različni preizkusi orožja v Severni Koreji vse pogostejši

Pjongjang je v lanskem letu izvedel rekordno število preizkusov orožja, Seul in Washington pa sta okrepila varnostno sodelovanje. V četrtek sta Južna Koreja in ZDA zaključili največje skupne vojaške vaje v zadnjih petih letih.

V Pjongjangu medtem tovrstne vaje obravnavajo kot grožnjo za invazijo in okupacijo Severne Koreje, ki se je lani razglasila za »nepovratno« jedrsko silo. Voditelj Kim Jong-un je pozval tudi k eksponentnemu povečanju proizvodnje orožja, vključno s taktičnim jedrskim orožjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije