ŠPANIJA

Ryanair množično odpoveduje lete, osebje stavka 24 ur na dan

Težave za turiste, ki dopustujejo na priljubljenih destinacijah.
Fotografija: Letala so ostala na tleh. FOTO: Ints Kalnins, Reuters
Odpri galerijo
Letala so ostala na tleh. FOTO: Ints Kalnins, Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je zaradi stavke kabinskega osebja v Španiji v ponedeljek odpovedal šest letov iz države, je sporočil sindikat USO. Zaposleni so novo štiridnevno stavko začeli ta teden, od uprave pa zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štiri lete je Ryanair odpovedal iz Barcelone, druga dva pa se nanašata na prihode in odhode iz Palme de Mallorce, so zapisali pri sindikatu Sindical Obrera (USO), enem od dveh organizatorjev stavke. Še 28 letov so prestavili, so dodali.

Ryanairjevo kabinsko osebje v Španiji je serijo stavk izvedlo že junija in julija. USO in sindikat SITCPLA sta k tretjemu valu 24-urnih stavk pozvala med 8. avgustom in 7. januarjem, ob čemer vodstvu družbe očitajo, da ne želijo pristopiti k dialogu.

Vsak teden od ponedeljka do četrtka, stavkali bodo po 24ur 

Stavke bodo izvajali vsak teden od ponedeljka do četrtka, trajale bodo po 24 ur. Po navedbah sindikatov je Ryanair edini letalski prevoznik v Španiji, ki še nima kolektivne pogodbe. V Ryanairu sicer ocenjujejo, da stavkovne aktivnosti ne bodo bistveno vplivale na njihove aktivnosti v Španiji, kjer prevoznik vozi na več kot 650 povezavah.

Stavkajo tudi v konkurenčni letalski družbi

S stavkami v Španiji se sooča tudi Ryanairjev tekmec Easyjet. Piloti omenjenega nizkocenovnika od 12. avgusta uprizarjajo tridnevne tedenske stavke. Zahtevajo povrnitev pogojev dela, kot so veljali pred pandemijo covida 19. Naslednjo stavko bodo izvedli v soboto.

Easyjetovi piloti so se za stavko odločili dva tedna po tem, ko je stavkalo kabinsko osebje. To je medtem že doseglo dogovor z vodstvom.

Na stavko se pripravlja tudi kabinsko osebje prevoznika Iberia Express, nizkocenovne veje španskega nacionalnega prevoznika Iberia. Ti naj bi desetdnevno stavko začeli 28. avgusta.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije