KRIZA

Rusija: Vesoljska postaja bi lahko strmoglavila na te države

Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos pravi, da bi Sankcije Zahoda lahko zrušile Mednarodno vesoljsko postajo.
Fotografija: Širok pas lokacij, kjer bi lahko ISS padel na Zemljo. FOTO: Instagram, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Širok pas lokacij, kjer bi lahko ISS padel na Zemljo. FOTO: Instagram, posnetek zaslona

Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitri Rogozin je danes opozoril, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko zmotile rusko oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in morda celo povzročile njeno strmoglavljenje. Ob tem je pozval k odpravi sankcij, poročajo tuji mediji.

Po besedah Rogozina bi lahko sankcije ovirale delovanje ruskih vesoljskih plovil Sojuz, ki oskrbujejo ISS. To bi lahko vplivalo na segment postaje, ki pomaga prilagajati njeno orbito oziroma ohranjati pravo smer, zaradi česar bi 500-tonska struktura lahko padla v morje ali na kopno.

Malo verjetno, da bi se zrušila v Rusiji, ampak ...

Ruski segment skrbi za popravljanje orbite postaje (v povprečju 11-krat letno) tudi zato, da se ta izogne vesoljskim odpadkom, je še pojasnil Rogozin. Ob objavi zemljevida lokacij, kjer bi lahko ISS padel na Zemljo, je poudaril tudi, da je malo verjetno, da bi se to zgodilo v Rusiji.

Pri objavi karte je označen pas, na kateri del Zemlje bi lahko vesoljska postaja padla.

Roskozmos je sporočil, da se je že obrnil na ameriško vesoljsko agencijo Nasa ter kanadsko in evropsko vesoljsko agencijo ter zahteval odpravo nezakonitih sankcij proti ruskim podjetjem.

Rogozin je sicer že februarja na podoben način izpostavil nevarnost padca vesoljske postaje na Zemljo, medtem ko je na twitterju kritiziral sankcije Zahoda proti Rusiji. Nasa je 1. marca sporočila, da poskuša najti rešitev za ohranitev ISS v orbiti tudi brez pomoči Rusije.

Vesolje je sicer eno od zadnjih področij, kjer ZDA in Rusija za zdaj še sodelujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije