VOJNA

Rusija ustavila dobavo plina, nemirno tudi v Moldaviji

Sankcija je doletela Poljsko in Bolgarijo, ker nista plačali v rubljih. V noči na sredo eksplozije stresle tri ruske obmejne regije in Moldavijo.
Fotografija: Poljska je ostala brez ruskega plina. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters
Odpri galerijo
Poljska je ostala brez ruskega plina. FOTO: Agencja Gazeta/Reuters

Rusija je včeraj uresničila torkove grožnje, da bo prekinila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji. Čeprav se je to zgodilo dan po tem, ko je Poljska zaradi invazije na Ukrajino napovedala sankcije 50 ruskim podjetjem in posameznikom, pa v Rusiji trdijo, da razlog za prekinitev dobave tiči drugje.

»Ker 26. aprila do konca delovnega dneva nismo prejeli plačila za dobavo plina v aprilu, je Gazprom obvestil Poljsko in Bolgarijo, da bo dobava naslednji dan prekinjena, prekinitev pa bo trajala do prejetja plačila pod pogoji, določenimi z odlokom, sprejetim prejšnji mesec,« so sporočili iz Gazproma, kar pomeni, da omenjeni državi nista plačali v rubljih, kot je marca določil ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik ruske državne dume Vjačeslav Volodin je odločitev Gazproma pozdravil in dejal, da bi moralo enako doleteti tudi druge države, ki zavračajo plačilo zemeljskega plina v rubljih oziroma, kot se je izrazil, »ki so do nas neprijazne«.

Med slednjimi je tudi Slovenija, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je že v začetku aprila dejal, da Slovenija ne pristaja na plačilo dobav ruskega plina v rubljih in na izsiljevanje Rusije. Ali bo Gazprom dobavo prekinil tudi drugim državam, kot bi si želel videti Volodin, bo znano v prihodnjih dneh in tednih.

Poljske in bolgarske oblasti so sicer zagotovile, da so na to dobave pripravljene, njihova skladišča pa dobro založena. Na roko jim gre dejstvo, da so hladni meseci tako rekoč mimo, zato se bo tudi poraba energentov nekoliko zmanjšala.

Da gre za poskus izsiljevanja Evropske unije, pa je potezo Rusije včeraj označila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je prav tako zagotovila, da je Evropa na prekinitev dobave zemeljskega plina pripravljena.

Nemirno tudi v Moldaviji

Tudi včeraj so se nadaljevali spopadi v Ukrajini. Ukrajinske oblasti so morale priznati, da so izgubile več mest in vasi v vzhodnem delu države, kjer se zadnje dni odvijajo najhujši spopadi. Eksplozije so v noči na sredo stresle tudi tri ruska območja, ki mejijo na Ukrajino.

Tarča napada v Moldaviji sta bila radijska oddajnika. FOTO: Transdniestrian Interior Ministry/Reuters
Tarča napada v Moldaviji sta bila radijska oddajnika. FOTO: Transdniestrian Interior Ministry/Reuters

V Belgogrodu je zagorelo skladišče streliva, prebivalce Kurska in Voroneža pa so zgodaj zjutraj prebudile eksplozije, a so oblasti včeraj še preiskovale, kaj se je pravzaprav zgodilo, prav tako še ni bilo informacij o ranjenih ali mrtvih.

Eksploziji sta včeraj zjutraj stresli tudi moldavsko regijo oziroma samooklicano republiko Pridnester, uničena pa sta bila radijska oddajnika. Moldavska predsednica Maia Sandu je nemudoma sklicala sejo sveta za nacionalno varnost, kljub temu da včeraj še ni bilo znano, kdo je odgovoren za napad, pa je pomočnik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak zanj že obtožil Rusijo in dejal, da poskuša povzročati nemire in destabilizirati omenjeno regijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije