DVOJNA MERILA

Putin zaradi tega, kar je Slovenec dejal v varnostnem svetu, ne bo srečen

Rusiji je Samuel Žbogar očital, da medtem ko poudarja dvojna merila zahodnih držav, sama počne prav to.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je v današnjem nastopu na zasedanju o dostavi orožja iz zahodnih držav Kijevu Rusijo pozval, naj konča agresijo v Ukrajini. Ob tem je Rusiji, ki je sklicala zasedanje, očital, da medtem ko poudarja dvojna merila zahodnih držav, sama počne prav to.

image_alt
Putinova hči dala intervju, o katerem govori ves svet (VIDEO)

»Radi bi izrazili globoko zaskrbljenost nad vojaškim sodelovanjem Rusije in Severne Koreje kakor tudi ruskega uvoza balističnih raket iz Severne Koreje. Ta dejanja predstavljajo resne kršitve številnih resolucij varnostnega sveta, ki bi se moral s tem ukvarjati,« je povedal Žbogar.

Samuel Žbogar. FOTO: Blaž Samec
Samuel Žbogar. FOTO: Blaž Samec

Poudaril je, da Rusija vodi vojno proti svoji sosedi in da so se številne države, vključno s Slovenijo, odzvale na prošnjo Kijeva za pomoč. »Vojaško opremo zagotavljamo z enim samim namenom – da pomagamo Ukrajini pri zaščiti njenih državljanov in obrambi ozemlja v skladu s pravico do samoobrambe po 51. členu ustanovne listine ZN,« je dejal.

image_alt
Na največji vaji po hladni vojni tudi 200 slovenskih vojakov, medtem znano, kdaj bi Putin lahko udaril po Natu

Po besedah Žbogarja bo Slovenija Rusijo pozivala h končanju agresije proti Ukrajini in umiku iz države, vse dokler ta tega ne bo storila.

Zasedanja se je udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki ga je ukrajinski veleposlanik Sergej Kislica v družbi 47 veleposlanikov držav članic ZN opozoril, da je sklic zasedanja Varnostnega sveta ZN o dostavah orožja Ukrajini hinavščina, ker Rusija sama uvaža orožje iz Severne Koreje.

Lavrov je med drugim povedal, da ZDA Ukrajini pošiljajo stare smeti, same pa da posodabljajo svojo oborožitev. Washington je obtožil, da iz vojne dela dobičkonosen posel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije