GROŽNJA Z VZHODA

Na največji vaji po hladni vojni tudi 200 slovenskih vojakov, medtem znano, kdaj bi Putin lahko udaril po Natu

Nemški obrambni minister razkril, da strokovnjaki pričakujejo, da bi Rusija lahko napadla v petih do osmih letih.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Vse bolj bojeviti ruski predsednik Vladimir Putin bi lahko v manj kot desetletju napadel vojaško zvezo Nato, je posvaril nemški obrambni minister Boris Pistorius.

image_alt
Putinova hči dala intervju, o katerem govori ves svet (VIDEO)

»Skoraj vsak dan slišimo grožnje iz Kremlja, zato moramo upoštevati, da bi lahko Vladimir Putin nekega dne napadel članico Nata,« je dejal za nemški časnik Der Tagesspiegel.

Medtem ko je ruski napad »za zdaj« malo verjeten, je minister dodal: »Naši strokovnjaki pričakujejo, da bi bil mogoč v obdobju petih do osmih let«.

Vojna preobrazba Nata

V sredo je admiral Rob Bauer, predsednik Natovega vojaškega odbora poveljnikov, dejal, da se vojaško zavezništvo sooča z »najnevarnejšim izzivom na svetu v zadnjih desetletjih« in pozval k »vojni preobrazbi Nata«.

V začetku tega meseca je švedski vrhovni poveljnik general Micael Bydén podobno pozval Švede, naj se »psihično pripravijo« na vojno. Podobno je tudi švedski minister za civilno obrambo Carl-Oskar Bohlin opozoril, da bi lahko »Švedsko doletela vojna«.

Boris Pistorius. FOTO: Lisi Niesner Reuters
Boris Pistorius. FOTO: Lisi Niesner Reuters

V intervjuju za Der Tagesspiegel je Pistorius še dejal, da so švedska opozorila »razumljiva s skandinavskega vidika« in dodal, da se Švedska sooča s »še resnejšo situacijo« glede na bližino Rusije. Prav tako še ni članica zveze Nato, ampak čaka na soglasje Turčije in Madžarske za vstop.

image_alt
Nato pošilja najbolj resno opozorilo Putinu do zdaj: sodelovalo bo 90.000 vojakov

»Moramo pa se tudi naučiti znova živeti z nevarnostmi in se pripraviti: vojaško, družbeno in v smislu civilne zaščite,« je ob tem opozoril Pistorius.

Obstaja možnost, da Rusija ne bo obvladana v Ukrajini

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis, odkrit kritik Putina, ki je bil eden najglasnejših glasov v podporo Ukrajini v EU, je v četrtek Evropo pozval, naj pospeši priprave na nadaljnjo rusko agresijo.

»Obstaja možnost, da Rusija ne bo obvladana v Ukrajini,« je Landsbergis dejal za AFP na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. »Ni scenarija, po katerem bi se za Evropo dobro končalo, če Ukrajina ne zmaga,« je opozoril.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije