KAJ JE RES?

Putin: Ukrajinci se soočajo z velikimi izgubami. A Kijev meni drugače

Nadaljnji potek vojne, ki jo v Moskvi imenujejo posebna vojaška operacija
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Host Photo Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Host Photo Agency Via Reuters

Ukrajina je zagotovila, da so njene oborožene sile dosegle določene uspehe na terenu proti ruskim enotam. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem znova zatrdil, da dolgo pričakovana ukrajinska protiofenziva ne gre po načrtih in da se Ukrajinci soočajo z velikimi izgubami.

V Kijevu so sporočili, da ukrajinske sile napredujejo v bojih proti ruskim enotam na vzhodu in jugu države.

»Tako obrambni kot ofenzivni srditi boji potekajo na vzhodu in jugu naše države. Dosegli smo določene uspehe, uresničujemo svoje načrte, napredujemo,« je na družbenih omrežjih sporočil poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto potrdil, da se je v Ukrajini začela protiofenziva ukrajinske vojske in da ta izvaja »protiofenzivne akcije« na fronti.

image_alt
Mora biti Putina strah? Zelenski končno potrdil dolgo pričakovano

image_alt
Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela

Nadaljnji potek vojne

Da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, je v petek izjavil tudi ruski predsednik Putin, ki pa je ob tem poudaril, da Kijevu doslej ni uspelo doseči ciljev in da je utrpel velike izgube.

Putin je ponovno zatrdil, da je Kijev utrpel ogromne izgube proti ruskim silam v Ukrajini. Te izgube so po njegovih besedah desetkrat večje od žrtev na ruski strani. »Njihove izgube se približujejo ravni, ki bi jo lahko opisali kot katastrofalno,« je dejal Putin na srečanju v Kremlju z ruskimi novinarji in blogerji, ki poročajo o konfliktu.

Putin je ob tem tudi priznal, da se ruske sile soočajo s težavami zaradi izčrpanih zalog vojaške opreme, pri čemer je izpostavil zlasti brezpilotne letalnike in rakete. »Strelivo, komunikacijska oprema, brezpilotni letalniki ... Imamo jih, a žal premalo,« je dodal.

Nadaljnji potek vojne, ki jo v Moskvi imenujejo posebna vojaška operacija, je po Putinovih besedah odvisen od tega, kako bo potekala ukrajinska protiofenziva. »Imamo različne načrte,« je pripomnil Putin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije