MOČAN POTRES NA TAJVANU

Prvi posnetki potresa: porušene zgradbe, otroke rešujejo skozi okno (VIDEO in FOTO)

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, sledili pa so popotresni sunki, največji z magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Tajpej.
Fotografija: Gasilci na terenu. FOTO: Taiwan National Fire Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Gasilci na terenu. FOTO: Taiwan National Fire Agency Via Reuters

V silovitem potresu z magnitudo 7,4, ki je danes stresel Tajvan, je po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo devet ljudi, več kot 820 jih je poškodovanih. V ruševinah in razbitinah pa je še ujetih več kot 120 ljudi. Oblasti na Tajvanu, Japonskem in Filipinih so sprva izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga kasneje umaknile.

Številne žrtve so iz okrožja Hualien, gorate regije ob vzhodni obali Tajvana, kjer je bilo žarišče potresa. V ruševinah je ujetih še 127 ljudi. Od tega jih je po navedbah gasilcev 77 obtičalo v predorih Jinwen in Daqinqshui pod gorami v okrožju Hualien, med njimi sta nemška državljana, ki sta ujeta v predoru Chongde v narodnem parku Taroko. Preostalih 50 ljudi je ujetih v štirih minibusih, ki so bili na poti iz Hualiena v nacionalni park Taroko.

Stroga regulacija potresne gradnje je preprečila najhuje. FOTO: Fabian Hamacher Reuters
Stroga regulacija potresne gradnje je preprečila najhuje. FOTO: Fabian Hamacher Reuters

Zaradi potresa, ki je stresel območje malo pred 8. uro po lokalnem času (ob dveh po srednjeevropskem času), se je delno porušilo več stavb, pri čemer gasilci iz njih še vedno rešujejo ljudi.

Na posnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti, kako so večnadstropne stavbe v Hualienu in drugod nagnjene. Zaradi zemeljskih plazov je zaprtih več cest na območju Hualiena.

Gasilci še vedno rešujejo ljudi. FOTO: Taiwan National Fire Agency Via Reuters
Gasilci še vedno rešujejo ljudi. FOTO: Taiwan National Fire Agency Via Reuters

Uvodni potresni sunek

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, kasneje pa so sledili popotresni sunki, med njimi največji magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Tajpej. Tam so začasno ustavili promet s podzemno železnico.

Gre za najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, je novinarjem povedal direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Tajpeju Wu Chien Fu. »Potres je bil blizu kopnega in plitek,« je dodal.

Stroga regulacija potresne gradnje in ozaveščanje glede ravnanja v naravnih katastrofah sta preprečila najhujše na otoku, kjer se sicer pogosto tresejo tla.

Zadnji tako močan potres leta 1999 z magnitudo 7,6 je zahteval 2400 življenj, Wu pa je opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pride do še več podobnih sunkov.

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku. FOTO: Tutuloveeat Tutuloveeatg Via Reuters
Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku. FOTO: Tutuloveeat Tutuloveeatg Via Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije