URJENJE NOVIH ASTRONAVTOV

Prispelo 12.000 prošenj, izbrali so jih deset

Nasa bo januarja začela uriti nove astronavte, med katerimi so tudi štiri ženske.
Fotografija: Njihov prvi cilj bo Mednarodna vesoljska postaja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Njihov prvi cilj bo Mednarodna vesoljska postaja. FOTO: Reuters

Pred dnevi je Nasa izmed več kot 12.000 prispelih prošenj izbrala deset novih kandidatov za astronavte. Ti prihajajo s celotnega območja Združenih držav Amerike ter ozemelj, ki spadajo k njim, s svojim delom pri raziskovanju vesolja pa bodo bistveno pomagali človeštvu, je dejal Nasin administrator Bill Nelson, ki jih je javnosti tudi predstavil. Novi člani generacije Artemida bodo v Nasinem centru v Houstonu v Teksasu dveletno urjenje za svoj prvi polet v vesolje začeli januarja.

Nekega dne bodo poleteli na Luno. FOTO: Elen11/Getty Images
Nekega dne bodo poleteli na Luno. FOTO: Elen11/Getty Images

Zajemalo bo pet glavnih kategorij: operativno in vzdrževalno delo na Mednarodni vesoljski postaji in njenih sistemih, urjenje v vesoljskih sprehodih, razvijanje kompleksnih veščin robotike, varno upravljanje letal T-38 in poznavanje osnov ruščine. Potem bodo odpotovali na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer bo imel vsak svoje zadolžitve, krenili pa bodo tudi na Luno, kamor jih bo popeljala vesoljska ladja Orion družbe SpaceX.

Druščina izobraženih

Izbrani kandidati, med njimi so kar štiri ženske, imajo različno izobrazbo in izkušnje ter zanimivo ozadje. Nicole Ayers, ki šteje 34 let, je majorka ameriškega vojnega letalstva z diplomo iz matematike in ruščine ter magisterijem iz računalništva in uporabne matematike. Je ena prvih pilotk Lockheed Martinovega F-22 Raptorja. Tri leta je od nje starejši Marcos Berrios, prav tako major ameriškega vojnega letalstva, prihaja pa iz Portorika, ameriškega ozemlja v Karibih s samoupravo. Je letalsko-vesoljski inženir in testni pilot z doktoratom iz astronavtike in aeronavtike, v karieri pa je letel z že več kot 21 različnimi letali.

To je Nasina nova ekipa. FOTO: Robert Markowitz/nasa-jsc
To je Nasina nova ekipa. FOTO: Robert Markowitz/nasa-jsc

Christina Birch je 35-letna znanstvenica z diplomami iz matematike, biokemije, molekularne biofizike, poleg tea se ponaša z doktoratom iz biološkega inženirstva. Njen eno leto starejši kolega Deniz Burnham je v ameriški mornarici prišel do čina poročnika, pohvali pa se lahko z diplomo iz kemijskega inženirstva in magisterijem iz mehaničnega inženirstva.

Pripravljali se bodo tudi na vesoljske sprehode. FOTO: Nasa
Pripravljali se bodo tudi na vesoljske sprehode. FOTO: Nasa

Luke Delaney je pri 42 letih že upokojen major marincev z magisterijem iz letalsko-vesoljskega inženirstva, bil je tudi inštruktor in poskusni pilot, s čimer si je nabral več kot 3700 ur letenja na 48 različnih modelih reaktivnih in propelerskih letal ter helikopterjev. Andre Douglas ima pri 35 letih v žepu diplomo iz mehaničnega inženirstva, magisterij iz mornariške arhitekture, elektrotehnike in računalništva ter doktorat iz sistemskega inženirstva.

Devetintridesetletni Jack Hathaway je edini, ki je študiral v tujini ter pridobil diplomi iz fizike in zgodovine, nato pa se je posvetil letenju. V zraku je preživel več kot 2500 ur, kar petstokrat je pristal tudi na letalonosilkah Nimitz in Truman. Najstarejši v deseterici je 45-letni Anil Mexon, podpolkovnik vojnega letalstva, vojaški zdravnik, zdravnik pri družbi SpaceX, kot zdravnik pa je delal tudi pri Nasi. Jessica Wittner je 38-letna poročnica ameriške vojne mornarice in poskusna pilotka. Diplomirala in nato še magistrirala je iz letalsko-vesoljskega inženiringa. Njen vrstnik Cristopher Williams je na prestižni univerzi Stanford diplomiral iz fizike, nato je pridobil še doktorat iz astrofizike, ima tudi certifikat iz medicinske fizike, kot raziskovalec pa je delal na univerzi Harvard. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije