MADŽARSKA

Poslovil se je nekdanji predsednik, Orban v slovo: »Naj se Bog usmili njegove duše«

V 81. letu starosti je umrl Laszlo Solyom, madžarski predsednik med letoma 2005 in 2010.
Fotografija: V 81. letu starosti je danes umrl Laszlo Solyom, madžarski predsednik med letoma 2005 in 2010. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
V 81. letu starosti je danes umrl Laszlo Solyom, madžarski predsednik med letoma 2005 in 2010. FOTO: Pixabay

V 81. letu starosti je danes umrl Laszlo Solyom, madžarski predsednik med letoma 2005 in 2010.  Med letoma 1990 in 1998 je bil tudi prvi predsednik madžarskega ustavnega sodišča po padcu komunistične oblasti. V tistem času so smrtno kazen v državi razglasili za neustavno, svoboda izražanja pa se je okrepila. Kot predsednik se je Solyom zavzemal zlasti za vodilno vlogo ustavnega sodišča kot poroka pravne države in temelja demokracije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Študiral je pravo na univerzi v Pecsu, leta 1969 pa je doktoriral na univerzi v Jeni v tedanji NDR oz. Vzhodni Nemčiji. Med drugim je delal kot ustavni in civilni pravnik na Madžarski akademiji znanosti ter na univerzi Eotvos Lorant in Katoliški univerzi Peter Pazmany v Budimpešti.

Politično aktiven je postal konec 80. let prejšnjega stoletja

 Med drugim je bil svetovalec različnih okoljskih organizacij in eden izmed ustanovnih članov zdaj že ukinjene krščanske konservativne stranke Madžarski demokratični forum. Sodeloval je tudi pri pripravi sedanje madžarske ustave. Za svoje delo je bil večkrat odlikovan.

»Odšel je predsednik republike, veliki profesor prava, naj se Bog usmili njegove duše,« je na družbenem omrežju Facebook zapisal madžarski premier Viktor Orban. Nekdanjemu predsedniku se je poklonila tudi madžarska predsednica Katalin Novak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije