GROBIŠČE

Polagali cevi, našli okostnjake

V Angliji so odkrili železnodobno grobišče, staro več kot 2000 let. Arheologi sklepajo, da so bili mnogi, ki so jih tam pokopali, žrtvovani.
Fotografija: Arheologi so našteli 26 okostnjakov.
Odpri galerijo
Arheologi so našteli 26 okostnjakov.

Pod vasjo v oxfordskem okrožju so delavci med kopanjem jarkov za vodovodne cevi naleteli na arheološko najdišče iz železne dobe. Glede na to, da je bilo med razbitinami posode, glavniki in drugimi osebnimi rečmi 26 odlično ohranjenih okostnjakov, arheologi sklepajo, da je bilo nekoč na tem mestu pokopališče.
Arheologi so našteli 26 okostnjakov.
Arheologi so našteli 26 okostnjakov.

»Kar smo odkrili tukaj, je res neverjetno. Ponuja nam vpogled v verovanje ljudi, ki so na območju Oxfordshira živeli pred rimskim osvajanjem Britanije. Odkritje da človeku misliti in odpira mnoga vprašanja o naši preteklosti. Tisti, ki so tu umrli oziroma bili pokopani, so bili najverjetneje žrtvovani, vsaj nekateri. Doslej nismo vedeli, da so naši predniki, ki so živeli pred več kot 2000 leti, to počeli. Zdaj lahko bolje razumemo njihova verovanja, vraže. Pred tem odkritjem smo lahko preučevali le njihove stavbe, ki nam niso povedale dosti o tem, to pokopališče pa je povsem drugačna zgodba,« je dejal vodja arheologov Neil Holbrook, ki je nad izkopaninami več kot navdušen.


»Začelo se je s polaganjem vodovodnih cevi, a je preraslo v toliko več. Ne le da bodo okoliške vasi zdaj imele vodo in jim ne bo več treba izkoriščati potoka, ki teče tu mimo, lahko se bodo spoznali še s predniki, ki so tu živeli pred vsemi temi leti, in skrivno zgodovino vasi,« je poudaril ekolog Chris Rochfort

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije