ENA OD DVEH ŽENSK MED OSMIMI KANDIDATI

Po umoru predsedniškega kandidata izbrali njegovo naslednico, domnevnega pobudnika umora premestili v močno varovan zapor

V Ekvadorju veljajo izredne razmere.
Fotografija: Andrea Gonzalez Nader FOTO: Henry Romero, Reuters
Odpri galerijo
Andrea Gonzalez Nader FOTO: Henry Romero, Reuters

V Ekvadorju bo po umoru predsedniškega kandidata Fernanda Villavicencia kandidatka desnosredinske politične stranke Construye Andrea Gonzalez Nader, so sporočili iz stranke. Policija je v soboto v obsežni akciji v močno varovan zapor premestila vplivnega vodjo tolpe, ki je obtožen, da je Villavicencii pred smrtjo grozil.

Villavicencio je že pred atentatom sporočil, da je v primeru njegove odsotnosti Gonzalez Nader njegova želena zamenjava, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz stranke.

Gonzalez Nader, ki se je v svoji karieri večinoma ukvarjala z okoljskimi vprašanji, je ena od dveh žensk med osmimi kandidati, ki se bodo prihodnjo nedeljo potegovali za naslednika predsednika Guillerma Lassa. Ta je maja razpustil parlament in razpisal predčasne splošne volitve. 

Guillermo Lasso  FOTO: Karen Toro, Reuters
Guillermo Lasso  FOTO: Karen Toro, Reuters

Premestili v močno varovan zapor

Preiskava umora sicer še poteka, domnevnega pobudnika umora, vodjo vplivne kriminalne združbe Los Choneros Joseja Adolfa Maciasa, imenovanega Fito, pa so danes premestili v močno varovan zapor. Pred umorom je Villavicencio povedal, da mu je Fito grozil.  »Če bom še naprej omenjal Los Choneros, me bodo zlomili,« je dejal.

Približno 4000 težko oboroženih agentov je v soboto vstopilo v zapor 8 v Guayaquilu na jugozahodu Ekvadorja, kjer je od leta 2011 zaprt Fito. Lasso je na družbenem omrežju X, prej znanem kot Twitter, sporočil, da je bil Fito premeščen v močno varovan zapor La Roca, ki je del istega zaporniškega kompleksa.

V Ekvadorju veljajo izredne razmere od srede, ko je bil v prestolnici Quito po predvolilnem zborovanju ustreljen Villavicencio. Do zdaj je bilo aretiranih šest domnevnih storilcev kaznivega dejanja, vsi državljani Kolumbije. Sedmi posameznik, prav tako Kolumbijec, je bil ubit v streljanju med napadalci in Villavicencijevimi varnostniki. V napadu je bilo ranjenih še devet ljudi, od katerih naj bi jih bilo pet hospitaliziranih v stabilnem stanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije