ANTIFAŠISTI V SARAJEVU

Peli partizanske pesmi in skandirali Mi smo Titovi, Tito je naš (VIDEO)

Mašo ob 75. obletnici žrtev povojnih pobojev na Libuškem polju pri Pliberku se je odvila v katedrali v Sarajevu, spremljali pa so jo protesti.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Zaradi pandemije novega koronavirusa letos ne bo množične spominske slovesnosti za hrvaške žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju pri Pliberku. Ob 75. obletnici pa so danes tako tam kot na zagrebškem pokopališču Mirogoj položili vence. Maša se je odvila v katedrali v Sarajevu, spremljali pa so jo protesti.

Tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović meni, da spominsko slovesnost v Pliberku zlorabljajo za povzdigovanja ustaškega režima, zato se je žrtvam povojnih pobojev poklonil v petek na Teznem. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je z vladno delegacijo v petek položil vence pri skupnem grobišču žrtev povojnih pobojev pri Maclju ob meji s Slovenijo.
 

Na tisoče protifašistov prepevalo partizanske pesmi


Mašo za hrvaške žrtve povojnih pobojev je medtem v sarajevski katedrali vodil nadškof in bosanski kardinal Vinko Puljić. Načrtovana je bila sicer za letošnjo slovesnost na Libuškem polju. Zaradi epidemije novega koronavirusa se je je udeležilo le okrog 20 vernikov.



Policija BiH je že od zgodnjih jutranjih ur varovala središče mesta pri katedrali. Maša za hrvaške žrtve je namreč razburila javnost v Sarajevu, ki je večinoma opozorila na ustaški teror nad prebivalci Sarajeva med drugo svetovno vojno.

Potekal je tudi miren protest, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Ob tem so peli legendarne partizanske oziroma revolucionarne pesmi, kot sta Vratit će se Valter in Bella Ciao ter skandirali parole, kot je Mi smo Titovi, Tito je naš.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije