Peking v karanteni, pomaga steroid

Kitajska si prizadeva za zajezitev drugega vala. Klinična študija potrdila zdravilo deksametazon.
Fotografija: V Pekingu so začeli intenzivno in obsežno testiranje. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Odpri galerijo
V Pekingu so začeli intenzivno in obsežno testiranje. FOTO: Tingshu Wang/Reuters

Kitajska se spopada z novim izbruhom novega koronavirusa, tokrat se je v epicentru znašla kar prestolnica. V Pekingu so v številnih soseskah znova uvedli karanteno in obsežno testiranje, zaprli so tržnice, ki naj bi bile krive za novi val, znova so zaprli vse šole, stekel je pouk na daljavo. S pekinških letališč so odpovedali več kot 1200 poletov.

V šestih dneh so potrdili slabih 137 primerov novih okužb, v mestu, ki šteje več kot 21 milijonov prebivalcev, je tako zavladal režim, ki ga narekuje novi koronavirus. Oblasti se bojijo, da se bo število okuženih znova skokovito povečevalo, saj naj bi usodno tržnico Šinfadi od konca maja obiskalo več kot 200.000 ljudi, in jasno je, da bo nemogoče testirati vse morebitne okužene, zmajujejo z glavo strokovnjaki. Številne kitajske province so za obiskovalce iz Pekinga uvedle karanteno, turistična potovanja, povezana s prestolnico, pa so že prepovedana.

A žarek upanja v boju proti bolezni zdaj daje deksametazon, steroid, ki ga izdelujemo tudi v Sloveniji in naj bi občutno zmanjšal smrtnost pri tistih, ki jih je covid-19 najhuje prizadel. Deksametazon deluje tako, da telo zavaruje samo pred seboj in prepreči pretirani odziv na bolezen, ki je lahko usoden. Zdravilo so preizkušali na univerzi v Oxfordu, v treh mesecih, kolikor je trajala klinična študija, je sodelovalo kar 11.500 ljudi, in ugotovili, da lahko steroid pri bolnikih, ki potrebujejo ventilator, zmanjša smrtnost s 40 na 28 odstotkov, pri bolnikih, ki potrebujejo kisik, pa se je tveganje za najhujše zmanjšalo s 25 na 20 odstotkov. Deksametazon ne pomaga tistim z blagimi simptomi, še poudarjajo strokovnjaki, vsekakor pa je prvo zdravilo, ki dokazano poveča verjetnost preživetja pri covidu-19, obenem pa je tudi dostopno. Za zdravljenje različnih bolezni je na voljo tudi pri nas in velja za zdravilo, ki ima protivnetne, protibolečinske in protialergijske učinke ter zavira delovanje imunskega sistema. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije