VLADANJE Z ODLOKI

Orban razglasil izredne razmere zaradi vojne v Ukrajini

S potrjeno spremembo je bila uvedena nova kategorija izrednih razmer, v skladu s katero lahko vlada te zdaj razglasi tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom, vojno ali s humanitarno katastrofo.
Fotografija: Viktor Orban. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
Odpri galerijo
Viktor Orban. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters

Od polnoči na Madžarskem zaradi vojne v Ukrajini vladajo izredne razmere. Madžarski premier Viktor Orban je v torek sporočil: »Svet je na robu gospodarske krize. Madžarska mora ostati zunaj te vojne ter zaščititi finančno varnost družin. To zahteva prostor za delovanje in takojšnje ukrepanje. Vlada, ki deluje v skladu z ustavo, zato razglaša izredne razmere od polnoči.«

Madžarski parlament pa je danes z dvotretjinsko večino vladajoče desne stranke Fidesz sprejel spremembo ustave, ki širi mandat vlade za razglasitev izrednih razmer v primeru oboroženih spopadov, vojne ali humanitarne nesreče. S potrjeno spremembo je bila uvedena nova kategorija izrednih razmer, v skladu s katero lahko vlada te zdaj razglasi tudi v primeru, ko se katera od sosednjih držav sooča z oboroženim spopadom, vojno ali humanitarno katastrofo.

Izredne razmere, ki jih je vlada uvedla na začetku pandemije covida 19 pred več kot dvema letoma, parlament pa jih je od takrat večkrat podaljšal, se iztečejo 31. maja. Ta ukrep je Orbanovi vladi omogočal, da vlada z dekreti, omeji svobodo izražanja in svobodo tiska ter preloži referendume. Z uvedbo novih izrednih razmer bo Orban še naprej vladal z odloki.

Izredno stanje le pri vzhodnih sosedih

Čeprav je po epidemiji ekonomsko-politična situacija v celotni Evropi zelo napeta, je Madžarska edina članica EU, ki se je odločila, da razglasi izredne razmere. Budimpešta že od izbruha vojne v Ukrajini zavrača dobavo orožja sosednji državi, poleg tega nasprotuje uvedbi embarga na uvoz nafte iz Rusije, ki jo želi uvesti EU.

Obstaja več odgovorov, zakaj bi se Orban lahko odločil za tak korak. Jutarnji navaja, da je mogoče, da si želi Orban zagotoviti energetski posel z Rusijo, ker bi imela od tega Madžarska in njeni oligarhi veliko koristi. Madžarski premier naj bi glede na napovedi na slabo ekonomsko-politično prihodnost EU računal, da bo energetski pakt s Putinom najenostavnejša in najbolj dobičkonosna izbira.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije