KITAJSKA

Odkrili novi podtip omikrona, v mednarodnih bazah podatkov ga ni

Starše skrbi grožnja, da bodo v primeru pozitivnega testa ločeni od otrok.
Fotografija: FOTO: Aly Song ,Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Aly Song ,Reuters

Kitajska danes poroča o več kot 13.000 novih okužbah z novim koronavirusom v državi. Zdravstveni delavci na območju Šanghaja sumijo na novi podtip omikrona, ki ga doslej še ni v kitajskih ali mednarodnih bazah podatkov. Uradniki v mestu Sužov zahodno od Šanghaja so zaznali mutacijo različice novega koronavirusa omikron, ki je še ni v lokalnih ali mednarodnih bazah podatkov. »To pomeni, da je bila lokalno odkrita nova različica omikrona,« je dejal namestnik direktorja centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Sužovi Žang Džun.

Največ okuženih od sredine februarja 2020

Kitajska, ki ima 1,4 milijarde prebivalcev, je danes po podatkih tamkajšnje državne komisije za zdravje zabeležila 13.146 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od sredine februarja 2020. Večina primerov, 11.691, je asimptomatskih, zabeležili tudi niso nobene smrtne žrtve zaradi covida 19. Skoraj 70 odstotkov novih okužb je v Šanghaju, kjer izvajajo množično testiranje prebivalstva. Ulice tega mesta danes ostajajo prazne, saj 25 milijonov prebivalcev ostaja v režimu strogega zaprtja.

Zaprtje mesta

Prebivalci Šanghaja dom zapustijo le zaradi testiranja na novi koronavirus. Po mestu so športne stadione in sejemske prostore preuredili v izolacijske centre za okužene, v vsakem je po več tisoč postelj.

V mestu se krepi nezadovoljstvo prebivalcev, saj naj bi zaprtja po prvotnih napovedih trajala le nekaj dni, a se zdaj podaljšujejo, oblasti pa so napovedale nove kroge testiranj. Starše skrbi grožnja, da bodo v primeru pozitivnega testa ločeni od otrok, mnogi opozarjajo na omejen dostop do hrane in prepoved sprehajanja psov. Na spletnih omrežjih se pojavljajo tudi pritožbe na račun slabih higienskih razmer v izolacijskih centrih.

Kitajska politika ničelne tolerance do okužb je v zadnjih tednih pod izjemnim pritiskom, saj se virus širi po državi. Do marca je Kitajska dnevno število novih odkritih primerov uspešno držala na ravni dvomestnih ali trimestnih številk z ostrimi lokaliziranimi zaprtji, množičnim testiranjem in omejitvami potovanj. A v zadnjih tednih je število novih primerov naraslo na več tisoč dnevno. Danes je sicer v režimu zaprtja pristalo še 1,5 milijona prebivalcev mesta Bajčeng na severovzhodu Kitajske.

Prizadete bodo lahko globalne dobavne verige

Ob obisku Šanghaja v soboto je kitajski namestnik premierja Sun Čunlan poudaril neomajno vztrajanje oblasti pri trenutni epidemiološki strategiji. Bi pa omejitveni ukrepi v Šanghaju lahko prizadeli tudi globalne dobavne verige. Pomorski velikan Maersk je že opozoril, da so mnogi logistični centri v mestu zaprti, verjetno pa bo močno prizadet tudi cestni prevoz tovora.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije