KORONAVIRUS

Obupno pomanjkanje, zatekajo se k vojni proizvodnji

Medicinsko opremo bodo proizvajali Rolls-Royce, Ford, Tesla in mnogi drugi.
Fotografija: Obupno pomanjkanje medicinske opreme. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Obupno pomanjkanje medicinske opreme. FOTO: Youtube

Vlade in proizvajalci po svetu sprejemajo drastične ukrepe za proizvodnjo več dihalnih ventilatorjev in respiratorjev, saj pandemija koronavirusa povzroča izjemno povpraševanje povsod po svetu.  

Zatekli so se tako rekoč k vojni proizvodnji, je poročal CNN. V Veliki Britaniji bodo tovrstno nujno opremo izdelovali proizvajalci, kot sta skupina Rolls-Royce ter družba Dyson, znana proizvajalka sesalnikov.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je več kot 60 vodilnih podjetij v državi že pozval, naj »pomagajo k večji proizvodnji vitalne medicinske opreme, kot so dihalni ventilatorji«.

Svetovna zdravstvena organizacija je tako države pozvala, naj »optimizirajo razpoložljivost« opreme za prezračevanje pljuč, ki pomaga ali nadomešča dihalne funkcije kritično bolnih.
 

Trump obuja zakon o vojni proizvodnji


Ameriški predsednik Donald Trump se je včeraj odločil, da zaradi širjenja koronavirusa obudi zakon o vojni proizvodnji, ki je bil sprejet v času korejske vojne, s katerim bo, če bo treba, prisilil zasebna podjetja v proizvodnjo. ZDA imajo sicer na voljo 10.000 ventilatorjev oziroma dihalnih naprav za intenzivno nego, predsednik Trump pa je zagotovil, da jih bodo naredili veliko več.
Obupno pomanjkanje dihalnih ventilatorjev. FOTO: Youtube
Obupno pomanjkanje dihalnih ventilatorjev. FOTO: Youtube

V ZDA tako avtomobilska giganta General Motors in Ford, ki sta ustavila proizvodnjo avtomobilov vsaj do konca meseca, da bi zaščitila delavce, preučujeta, kako se lahko preusmerita v proizvodnjo respiratorjev in druge medicinske opreme.

Tudi prvi mož Tesle Elon Musk je potrdil, da »bodo proizvajali medicinsko opremo, če bo pomanjkanje«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije