AMERIŠKE VOLITVE

Novi udarec za Trumpa: to dokončno pomeni slovo

Izid glasovanja elektorjev bodo 6. januarja uradno objavili in potrdili v zveznem kongresu.
Fotografija: Donald Trump se poslavlja od Bele hiše. FOTO: Carlos Barria, Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump se poslavlja od Bele hiše. FOTO: Carlos Barria, Reuters

Elektorji ameriških zveznih držav in prestolnice Washington so v ponedeljek pričakovano potrdili volilno zmago demokrata Josepha Bidna nad republikancem Donaldom Trumpom. Glasovali niso le še elektorji v Kaliforniji in na Havajih, kjer ni pričakovati nobenih zapletov.

Za Bidna je do Kalifornije in Havajev svoje glasove oddalo 247 elektorjev, za Trumpa pa 232. Skupaj s Kalifornijo in Havaji, kjer je brez težav premagal Trumpa, pa bo imel Biden na koncu 306 elektorjev. Demokrat je dobil tudi okoli sedem milijonov glasov volivcev ZDA več od Trumpa.

Še nikoli videna kampanja poskusov

Takšen izid je bil znan že teden dni po volitvah 3. novembra, čeprav Trump poraza ne priznava in še naprej zbira denar od svojih privržencev, ki jih je prepričal, da so bile volitve velika prevara. Novembra je dejal, da bo zapustil Belo hišo, če bodo elektorji glasovali za Bidna, od tedaj pa je sprožil še nikoli videno kampanjo poskusov, da bi spremenil izid volitev na sodiščih.

Joe Biden je bil v govoru po odločitvi elektrorjev oster do svojega predhodnika. FOTO: Mike Segar, Reuters
Joe Biden je bil v govoru po odločitvi elektrorjev oster do svojega predhodnika. FOTO: Mike Segar, Reuters
Američani predsednika ne volijo na neposrednih volitvah, čeprav na glasovnici obkrožijo ime kandidata. V bistvu volijo seznam elektorjev, ki potem do 14. decembra na tako imenovanem elektorskem kolidžu – to je na volitvah v prestolnicah posameznih držav – potrdijo voljo volivcev. Države imajo zakone, po katerih elektorji pripadejo tistemu kandidatu, ki v državi dobi največje število glasov volivcev. Elektorji se sicer lahko neodvisno odločijo za drugega kandidata, vendar je to malo verjetno.

Sladko zadoščenje Clintonove

Na potrjenem seznamu elektorjev so strankarski uradniki ali aktivisti demokratov ali republikancev. V New Yorku je položaj elektorja imela demokratska predsedniška kandidatka iz leta 2016 Hillary Clinton, ki jo je Trump presenetljivo premagal. Elektorski kolidži so bili v sodobni zgodovini ZDA doslej večinoma le formalnost, saj nihče ni delal takih težav s sprejemom volilnega poraza kot Trump. Izid glasovanja elektorjev bodo 6. januarja uradno objavili in potrdili v zveznem kongresu, 20. januarja naslednje leto pa bo Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA.

Biden je bil v ponedeljek kritičen do Trumpa, češ da z nepriznavanjem poraza kaže, da ne spoštuje volje naroda. Američane je pozval, naj obrnejo nov list. »To je ekstremno stališče, ki ga doslej še nismo videli. Stališče, ki noče priznati volje naroda, ne spoštuje pravne države in ne spoštuje naše ustave,« je dejal Biden, ki bo postal najstarejši predsednik ZDA. »Integriteta naših volitev je ubranjena. Zdaj je čas, da obrnemo smer, da se poenotimo. Plamen demokracije je bil v tej državi prižgan pred mnogimi leti. In sedaj vemo, da čisto nič – niti pandemija niti zloraba oblasti – ne more ugasniti tega plamena. V tem boju za dušo Amerike je prevladala demokracija,« je še dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije