ARMENIJA

Nov udarec za Putina: ta zavezniška država mu obrača hrbet, hočejo k Ameriki

Izguba Gorskega Karabaha, pri čemer Armenija nima podpore Kremlja, je odnose med državama še poslabšala.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Armenija se ne more več zanašati na Rusijo kot svojo glavno obrambno in vojaško partnerico, ker se ji je Moskva večkrat izneverila, zato mora Erevan razmisliti o vzpostavitvi tesnejših vezi z ZDA in Francijo, je dejal armenski premier Nikol Pašinjan.

Armenija, majhna nekdanja sovjetska republika, ki meji na Gruzijo, Azerbajdžan, Iran in Turčijo, se je dolgo zanašala na Rusijo kot glavnega zaveznika, čeprav je Pašinjan razjezil Kremelj, ker je dvomil o temeljih zavezništva.

image_alt
Hud udarec za Putina: 65 milijonov evrov vredne ladje ni bilo mogoče rešiti (VIDEO)

»Ugotoviti moramo, s kom lahko resnično vzdržujemo vojaško-tehnične in obrambne odnose,« je Pašinjan dejal za armenski javni radio na vprašanje o reformi armenskih oboroženih sil.  Pašinjan je dodal, da bi morala Armenija razmisliti o tem, kakšne varnostne vezi bi morala zgraditi z ZDA, Francijo, Indijo in Gruzijo.

Izguba Gorskega Karabaha je odnose med državama še poslabšala

Pašinjan pravi, da je Rusija izneverila Armenijo, ko je Azerbajdžan sprožil bliskovito vojaško operacijo, da bi znova  prevzel nadzor nad odcepljeno enklavo Gorski Karabah, zaradi česar so etnični Armenci, ki so tam živeli, zbežali.

image_alt
Putin bo obiskal članico Nata, a v tej državi je strah pred njegovo aretacijo odveč

Rusija pravi, da je za poraz etničnih armenskih borcev v Karabahu leta 2023 kriv Pašinjanov neuspeh pri obvladovanju zapletenih rivalstev na Južnem Kavkazu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije