V TURČIJO

Putin bo obiskal članico Nata, a v tej državi je strah pred njegovo aretacijo odveč

To bo prvi obisk ruskega predsednika v članici Nata, odkar je Rusija februarja 2022 začela invazijo na Ukrajino.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Maxim Shemetov Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin bo 12. februarja obiskal članico Nata Turčijo, kjer se bo sestal s predsednikom Tayyipom Erdoganom, so sporočili v Turčiji. Putinov obisk bo prvi v članici Nata, odkar je Rusija februarja 2022 začela invazijo na Ukrajino.

Brez strahu pred aretacijo

Putinova potovanja v tujino so bila omejena od lanskega marca, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zoper njega izdalo nalog zaradi domnevnega deportiranja ukrajinskih otrok v Rusijo, kar velja za vojni zločin. Rusija je obtožbo zanikala in jo označila za škandalozno, vendar je dejala, da je v vsakem primeru pravno neveljavna, ker Rusija ni članica Mednarodnega kazenskega sodišča.

image_alt
Se Putinu tresejo hlače? To je njegov izzivalec, ki je vložil kandidaturo (FOTO)

Turčija tudi ni članica Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, zato lahko Putin potuje v Turčijo brez strahu pred aretacijo. Od začetka vojne si Turčija prizadeva ohraniti dobre odnose z Moskvo, a tudi s Kijevom. Zagotovila je vojaško podporo Ukrajini in izrazila podporo njeni ozemeljski celovitosti, načeloma pa nasprotuje sankcijam proti Rusiji.

image_alt
Natovi generali v skrbeh: Pred nami le še tri leta miru?

Ankara skuša prepričati Rusijo, naj se vrne k tako imenovani pobudi za črnomorska žita, potem ko se je Moskva julija lani iz nje umaknila, s čimer se je končalo leto zaščitenega izvoza iz ukrajinskih pristanišč zaradi vojne. Erdogan je dejal, da se alternative temu sporazumu niso izkazale za dolgoročno rešitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije