POTOPLJENI ZAKLAD

Neverjetno odkritje: v potopljeni ladji se morda skriva tudi ...

Izjemna najdba na potopljeni italijanski bojni ladji iz bitke pri Visu 1866.
Fotografija: Bojna ladja Re d'Italia leta 1863. FOTO: Slobodna Dalmacija
Odpri galerijo
Bojna ladja Re d'Italia leta 1863. FOTO: Slobodna Dalmacija

VIS – Ekipa potapljačev pod vodstvom Lorenza Maroviča iz Komiže je v lupini potopljene vojne ladje Re d'Italia, ki je potonila v znameniti bitki pri Visu, našla zaklad, ki bi bil lahko po prvih ocenah strokovnjakov vreden več deset milijonov evrov.

Kar 100 metrov dolga Re d'Italia, zgrajena leta 1863 v ZDA za italijansko mornarico in opremljena z 38 topovi, se je 20. julija 1866 znašla pod ognjem avstrijske mornarice, nato se je avstrijska Erzherzog Ferdinand Max pod poveljstvom slovitega admirala Wilhelma von Tegetthoffa zaletela vanjo in jo dobesedno preluknjala. Re d'Italia se je v kratkem času obrnila na bok in zelo hitro potopila, s seboj je potegnila 400 mornarjev.

Sef je prekrit z muljem. FOTO: Slobodna Dalmacija
Sef je prekrit z muljem. FOTO: Slobodna Dalmacija

Zgodovinarji so poudarili, da je bila naložena z zlatom za vzpostavitev oblasti v Dalmaciji. Ker je avstrijska mornarica prepričljivo dobila bitko pri Visu, kar je še danes šolski primer genialnosti admirala Tegettfoffa, se to seveda ni zgodilo in zlato naj bi več kot poldrugo stoletje obležalo v trupu Re d'Italia na globini 115 metrov.

Marovič je s sopotapljači v lupini našel sef, ovit v morski mulj. Državo je zaprosil za dovoljenje za dodatna potopa na potopljeno ladjo. Sef je vsekakor izjemna najdba, zato so potapljači predlagali nadaljnje raziskovanje in dvig z morskega dna. »Ker gre za veliko globino in za zahteven potop, so potrebne obsežne priprave,« je za medije povedal Andi Marović iz Potapljaškega kljuba Manta.

»Potop na 115 metrov je bil zahteven podvig,« je pojasnil potapljač Andi Marović. FOTO: Slobodna Dalmacija
»Potop na 115 metrov je bil zahteven podvig,« je pojasnil potapljač Andi Marović. FOTO: Slobodna Dalmacija

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije