Neverjetni prizori na nebu: poglejte obroč okoli lune (FOTO)

Ljudje na zahodu Afrike, Arabskem polotoku, Indiji in v delih Kitajske so danes lahko opazovali kolobarjasti Sončev mrk.
Fotografija: V delih Afrike in Azije so opazovali kolobarjasti Sončev mrk. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
V delih Afrike in Azije so opazovali kolobarjasti Sončev mrk. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Ljudje na zahodu Afrike, Arabskem polotoku, Indiji in v delih Kitajske so danes lahko opazovali kolobarjasti Sončev mrk. Popoln obroč okoli Lune je bil viden nad Indijo, trajal pa je vsega 38 sekund. Opazovanje je bilo ponekod zaradi pandemije covida-19 okrnjeno.


Tokratni mrk je bil najprej viden na severovzhodu Konga ob 5.56 po krajevnem času (6.56 po srednjeevropskem času), le nekaj minut po sončnem vzhodu. Trajal je minuto in 22 sekund.

Nadalje so ga lahko opazovali v delih Arabskega polotoka, severni Indiji in južni Aziji, končal pa se je v Tihem oceanu. Vrhunec mrka s popolnim obročem okoli Lune je bil nad mestom Uttarakhandom v Indiji blizu kitajsko-indijske meje ob 12.10 po krajevnem času (8.40 po srednjeevropskem času). Trajal je vsega 38 sekund.
Spektakel na nebu FOTO: Tyrone Siu/ Reuters Reuters
Spektakel na nebu FOTO: Tyrone Siu/ Reuters Reuters

V Srednji Evropi pojav ni bil viden, vendarle pa so lahko navdušenci ponekod na jugu in vzhodu naše celine opazovali delni Sončev mrk - ko Luna le delno prekrije Sonce, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki ob tem še navaja, da bo naslednji kolobarjasti Sončev mrk že čez slabo leto - 10. junija 2021.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije