Nevarnosti še ni konec, svetu pa že grozi novi virus

Tudi tokrat pri netopirjih.
Fotografija: Netopirji so naravno gojišče virusov. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Netopirji so naravno gojišče virusov. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Svet je še vedno v primežu pandemije zaradi novega koronavirusa, pa so pri netopirjih v Indiji že odkrili drugo vrsto koronavirusa. Približno 25 netopirjev je bilo pozitivnih na koronavirus, ki so ga poimenovali BtCoV, poročajo tamkajšnji mediji, ki se sklicujejo na študijo Indijskega sveta za zdravstvene raziskave (ICMR).
 
Netopirji, ki so jih testirali, pripadajo dvema vrstama t. i. letečih lisic. Koronavirus, ki so ga odkrili pri njih, nima nobene povezave z virusom sars-cov-2, ki je povzročil trenutno pandemijo, prav tako ni nobenih dokazov, da bi lahko povzročal bolezen pri ljudeh.
 
Netopirji naj bi bili tudi izvor novega koronavirusa in veljajo za naravno gojišče številnih virusov, od katerih so nekateri potencialni človeški patogeni, je pojasnila Pragya Yadav, ena izmed avtoric študije. Pri netopirjih so odkrili virus nipah, ki je leta 2018 ubil 17 ljudi. Tudi covid-19 povezujejo z netopirji zaradi njegove podobnosti z virusi, ki so jih našli v njih. Nenehno bo zato treba spremljati, ali bo virus BtCoV izzval podobno epidemijo kot sars-cov-2.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije