NAPOVEDI

Nemška politologa: Grozi nam obdobje vojn po vsem svetu, Ukrajina bi lahko izgubila vojno

Vse kaže, da za zdaj Rusija zmaguje.
Fotografija: Begunci na železniški postaji Zahony. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Begunci na železniški postaji Zahony. FOTO: Jure Eržen, Delo

Dejstvo, da ruska vojska nadaljuje napade v Donbasu, da je bitka za nadzor nad Severodonjeckom na vzhodu Ukrajine prešla v odločilno fazo in da Ukrajincem primanjkuje težkega orožja, je politolog in vojni strokovnjak univerze Bundeswehr u München Carlo Masala ocenil kot znak o uspehu ruske strategije, piše Deutsche Welle

Po ocenah Masale se ruski predsednik Vladimir Putin trenutno nima ničesar bati, ker se zdi, da z nadaljevanjem vojne več dobiva, kot pa izgublja. »Dobro mu gre. Zato nima nikakršne motivacije, da bi se spustil v pregovore.« Te je sicer imel čez vikend z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Moskva je pripravljena omogočiti izvoz ukrajinskih žit preko Črnega morja, kjer so postavljene morske mine, kar praktično blokira pristanišče v Odesi. »Prav tako bi lahko povečali obseg izvoza ruskega gnojila in kmetijskih izdelkov, s čimer bi pripomogli k zmanjšanju napetosti na svetovnih trgih hrane,« so sporočili iz Kremlja po telefonskem pogovoru.

image_alt
ZDA uslišale prošnje Zelenskega: v Ukrajino pošiljajo raketne sisteme

»Potem ko je zavladala evforija, da bi Ukrajina lahko dobila to vojno, je trenutno ta v zelo težkem položaju. Je na poti, da bo vojno izgubila,« je povedal politolog Herfried Münkler za Die Welt. Kot je dodal, bo Ukrajina najbrž izgubila ves Donbas in morda še večje ozemlje. »Zahod mora podpreti Ukrajino, da ne bo ostala le ostanek države zahodno od Dnepra, ampak več od tega.

image_alt
Putinova voditeljica: Začela se je prava vojna, še več, tretja svetovna vojna (VIDEO)

Ker če Putin sprejme aneksijsko politiko na velikem ozemlju, bo to globalna lekcija.« Popuščanje Putinu v tej zadevi bi lahko po njegovem mnenju vodilo v obdobje osvajalskih vojn po vsem svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije