PROTESTI

Nasilje pretreslo Beograd: spopadi trajali dolgo v noč (VIDEO)

Česa takega ni bilo videti vse od padca Slobodana Miloševića, meni eden od parlamentarcev.
Fotografija: Napeta noč v Beogradu. FOTO: Djordje Kojadinovic, Reuters
Odpri galerijo
Napeta noč v Beogradu. FOTO: Djordje Kojadinovic, Reuters

V torek zvečer so se v središču Beograda zbrali protestniki, nezadovoljni zaradi policijske ure, ki so jo uvedli zaradi skokovitega naraščanja novih okužb z virusom sars-cov-2. Protest proti policijski uri je kmalu prerasel v protest proti premierju Aleksandru Vučiću, protestniki pa so se spopadli s policijo.
 
Preberite tudi:
V Srbiji izredno stanje: bolnišnice polne, vlada uvedla policijsko uro

Protest se je začel malo pred 21. uro, ko se je zbralo nekaj sto ljudi, po pozivih na spletnih omrežjih pa se jim je pridružilo še nekaj tisoč. Skupina protestnikov je podrla vrata in vstopila v stavbo parlamenta. Takrat so posredovali policisti, protestniki pa so jih zasuli z jajci, kamenjem, plastičnimi steklenicami in baklami. Zažgali so nekaj deset zabojnikov za smeti in najmanj dva policijska avtomobila. Poškodovani naj bi bili tako protestniki in policisti. Na koncu je policija, ko je dobila okrepitve, protestnike izpred skupščine okoli 2. ure pregnala s solzivcem in fizično silo.

Napeta noč v Beogradu.FOTO: Marko Djurica, Reuters
Napeta noč v Beogradu.FOTO: Marko Djurica, Reuters


Parlamentarec Đorđe Vukadinović, ki ga po nedavnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagal Vučić, sicer ne bo več v parlamentu, je ocenil, da takšne nepotrebne brutalnosti policije in toliko solzivca ni bilo že vse od 5. oktobra 2000, ko so protesti zrušili režim Slobodana Miloševića.


V Beogradu bo po uvedbi novih ukrepov od petka do ponedeljka veljala policijska ura, prepovedano bo javno zbiranje več kot pet ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije