Napoved za preostanek zime: takšno vreme nas čaka v začetku leta

Imeli smo neobičajno decembrsko vreme, a za začetek leta 2020 ne napoveduje bistvenih sprememb.
Fotografija: Po zimsko idilo le v višje predele. FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Po zimsko idilo le v višje predele. FOTO: Boštjan Fon

December se bliža h koncu, pred nami pa sta še dva polna zimska meseca. Meteorološki portal Severe Weather Europe je objavil dolgoročno vremensko napoved za preostanek zime. Severni Atlantik, sever Evrope in Kanada so bili doslej pod nizkim zračnim tlakom, kar je botrovalo višjim temperaturam od povprečja, čeprav so v nekaterih posameznih območjih Kanade in severnem delu ZDA imeli tudi hladnejše dni.


Vreme nas čaka konec decembra


FOTO: Zaslonski posnetek
FOTO: Zaslonski posnetek
Do konca meseca je ostalo manj kot teden dni, a vreme ne bo stanovitno. Visoki zračni tlak in polarni vrtinec bosta prinesla nizke temperature na Aljaski, medtem ko bo v Evropi še naprej toplejše ob povprečja. A nekaj hladnega zraka bo prešlo skozi osrednjo in jugovzhodno Evropo.


Vreme v prvih mesecih leta 2020


FOTO: Zaslonski posnetek
FOTO: Zaslonski posnetek
Nekoliko hladnejše vreme se obeta v Kanadi in na vzhodni obali ZDA, medtem ko za v Evropo napovedujejo bolj milo zimo, kar je mogoče opaziti tudi na grafih.

Tudi v februarju bo podobno, torej brez hude zime v Evropi, kar pa ne pomeni, da ne bo brez krajših obdobij hujšega mraza.


Ali bo kaj snega?


FOTO: Zaslonski posnetek
FOTO: Zaslonski posnetek
Na severu in severovzhodu Evrope se pričakuje več snega, bistveno manj pa v preostalem delu Evrope. Več padavin bo na območju Alp. Do snega bo prišlo zaradi zračnega pritiska, ki bo nad zahodnim delom Evrope prinesel milejše temperature pri tem pa tudi več vlage.
 

Čez vikend pri nas


Ponoči se bo povsod pooblačilo. Jutranje temperature bodo od –5 do 0, na Goriškem in ob morju od 2 do 4 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, a povečini suho vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj.

V soboto in nedeljo bo deloma jasno z občasno zmerno oblačnostjo in nekaj megle po nižinah. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije