HITREJE DO POŽIVITVENEGA ODMERKA

Na vidiku nove spremembe pri cepljenju? To je sporočila Ema

Cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju.
Fotografija: Ema svetuje poživitveni odmerek po cepljenju s cepivi mRNK že po treh mesecih in nič več po šestih. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ema svetuje poživitveni odmerek po cepljenju s cepivi mRNK že po treh mesecih in nič več po šestih. FOTO: Leon Vidic, Delo

Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 je varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju, je danes sporočila evropska agencija za zdravila (Ema). Pojasnili so še, da za zdaj kaže, da so okužbe z novo koronavirusno različico omikron »večinoma blage«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja, če je to potrebno z vidika javnega zdravja,« je povedal vodja Eminega oddelka za strategijo cepljenja Marco Cavaleri.

Spregovoril je tudi o novi koronavirusni različici omikron. Izpostavil je, da je še premalo podatkov, da bi lahko povedali, kako so trenutno dostopna cepiva učinkovita proti njej.

image_alt
Dobre novice: to cepivo ščiti tudi pred omikronom

»Trenutno še nimamo dovolj podatkov o vplivu te različice na učinkovitost odobrenih cepiv, vendar stalno spremljamo in zbiramo podatke o tem,« je dejal po poročanju AFP.

Po Cavalerijevih besedah za zdaj kaže, da so okužbe z omikronom »večinoma blage«. Obenem je opozoril, da je treba zbrati več podatkov, da bi ugotovili, ali lahko povzroči tudi hud potek koronavirusne bolezni.

image_alt
Bi cepili svoje otroke, vnuke? Odgovarjata Beovićeva in Pirnatova

V Sloveniji se cepljenim z vektorskimi cepivi poživitveni odmerek priporoča po vsaj dveh mesecih. To pomeni, da lahko poživitveni odmerek po dveh mesecih prejmejo vsi, ki so bili cepljeni s cepivom Astrazenece in cepivom janssen, medtem ko za cepljene s cepivi mRNK ostaja vsaj šest mesecev po drugem odmerku. To bi se zdaj po novih študijah Eme utegnilo spremeniti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije