BOJNA PRIPRAVLJENOST

Na Kosovu še vedno napeto, Srbi napovedali protest

Vzpostavili bodo tudi krizni štab.
Fotografija: Kosovski policiji očitajo nasilje nad Srbi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kosovski policiji očitajo nasilje nad Srbi. FOTO: Reuters

KOSOVSKA MITROVICA – Srbi s Kosova so po včerajšnjem incidentu, v katerem so pripadniki specialne enote kosovske policije na severu Kosova prijeli okoli 30 ljudi, od tega 23 Srbov, napovedali protest. Ob 12. uri se bodo tako zbrali na Trgu Šumadija.

»Prištini in mednarodni skupnosti želimo pokazati, koliko nas je in da nas akcije specialne enote niso prestrašile ter da bomo ostali tukaj in branili svoje domove,« je za srbske medije dejal predsednik Srbske liste Goran Rakić. Vzpostavili bodo tudi krizni štab, po Rakićevih besedah pa je namen tega protesta pokazati tudi, da si Srbi želijo miru.

Kosovski policiji očitajo nasilje nad Srbi. FOTO: Reuters
Kosovski policiji očitajo nasilje nad Srbi. FOTO: Reuters
Srbi so ponoči organizirali straže in dežurstva v vseh srbskih institucijah, in sicer zaradi morebitnih novih akcij Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v torek ocenil, da je kosovska policija prekoračila silo in napovedal polno bojno pripravljenost vojske. 

Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je po včerajšnjem srečanju s slovenskim premierjem Marjanom Šarcem obe strani pozval k umiritvi strasti, saj da lahko nepredvidljivi koraki naredijo nepopravljivo škodo na krhkem Zahodnem Balkanu, ki je znan kot sod smodnika.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije