RDEČI ALARM

Na Hrvaškem gorijo alarmi: napovedali močno burjo, v Sarajevu prvi letošnji sneg

Zaradi močnega vetra so izdali rdeče opozorilo za območje Reke oz. celotni vzhodni del Istre ter Kvarner in Velebitski kanal.
Fotografija: Fotografija je simbolična. Foto: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. Foto: Matej Družnik, Delo

Meteorologi na Hrvaškem danes opozarjajo pred močno burjo na Kvarnerju, v delu Istre in severne Dalmacije. Orkanski sunki vetra, ki bodo dosegali tudi do 160 kilometrov na uro, so davi že povzročali težave in pri Kamenjaku prevrnili tovornjak. V gorskih predelih je ponekod medtem zapadel sneg, prvič letos pa je pobelil tudi Sarajevo v sosednji BiH.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi močnega vetra izdal rdeče opozorilo za območje Reke oz. celotni vzhodni del Istre ter za Kvarner in Velebitski kanal.

Za območje Kvarnerja in vzhodne Istre napovedujejo neurja z orkanskimi sunki vetra do 140 kilometrov na uro. Opozorili so tudi na morebitno nevarnost zaradi izruvanih dreves, polomljenih vej in letečih odpadkov, pričakujejo pa tudi škodo na objektih ter motnje v prometu in preskrbi z energijo.

Za preostali del jadranske obale, z izjemo Velebitskega kanala, kjer bi sunki lahko dosegali hitrosti do 160 kilometrov na uro, velja oranžno opozorilo.

Opozorila za Hrvaško. FOTO: Dhmz
Opozorila za Hrvaško. FOTO: Dhmz

Zaprli del avtoceste

Zaradi orkanske burje so danes za ves promet med drugim zaprli del avtoceste med Zagrebom in Splitom, del jadranske magistrale ter mosta na Pag in Krk. Prekinjenih je tudi več trajektnih in katamaranskih povezav.

Drugod po državi bo danes zmerno do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo v Gorskem kotarju in Liki v višjih legah prehajale v sneg. Ta je na Velebitu sicer zapadel že zjutraj.

Tanki sloj snega je davi prvič letos prekril tudi zelene površine, strehe in avtomobile v Sarajevu, poročajo tamkajšnji mediji. Na cestah ga skoraj ni bilo, tako da promet poteka brez večjih težav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije