Moški, star 101 leto, prebolel špansko gripo in novi koronavirus

Zgodba navdiha in spodbude iz Italije. Moški, star 101 leto, že doma.
Fotografija: Gospod P. se je rodil, ko je razsajala španska gripa. VIR: Wikipedija
Odpri galerijo
Gospod P. se je rodil, ko je razsajala španska gripa. VIR: Wikipedija

Pandemija, v katero nas je potisnil neprizanesljivi novi koronavirus, je obudila preštevilne zgodovinske zapise o španski gripi, živ dokaz, kako trpežno je lahko človeško telo, pa je nedvomno Italijan, ki je te dni v medijih zakrožil z vzdevkom gospod P. Ne le da se je rodil takoj po prvi svetovni vojni, ko je razsajala grozljiva španska gripa, preživel je tudi grozote druge vojne vihre, do živega pa mu ni mogel niti novi koronavirus.



Gospod P. se je rodil, ko je razsajala španska gripa. VIR: Wikipedija
Gospod P. se je rodil, ko je razsajala španska gripa. VIR: Wikipedija
Tega je prebolel z neverjetno lahkotnostjo, poročajo italijanski zdravniki, ki so možakarja po potrjenem testu kljub blagim simptomom hospitalizirali. A kaj kmalu so ugotovili, da kleni 101-letnik ne potrebuje zdravniške oskrbe, da lahko opremo, ki je krvavo primanjkuje, namenijo drugim bolnikom, in gospoda odpustili. »Gospod P. je pravi čudež. Njegova ozdravitev je resnično neverjetna in daje upanje vsem v teh hudih časih. Tudi v tako visoki starosti je lahko prihodnost rožnata!« je ob novici navdušeno sporočila županja Riminija Gloria Lisi.

A žal je to zelo skromna tolažba za Italijo, ki je po številu žrtev presegla strašljivo številko 10.000, okuženih pa je krepko čez 90.000, izboljšanja pa še kar ni na obzorju. Novi koronavirus bo morda vztrajal tako dolgo kakor španska gripa, se glasijo najbolj črnoglede napovedi. Kot piše zgodovina, je nenavadno huda in smrtonosna oblika aviarne influence v približno letu dni od 1918. do 1919. pomorila od 50 do 100 milijonov ljudi po vsem svetu, okužilo pa se je pol milijarde ljudi. Virus se sicer ni razvil v Španiji, ime pa je dobil po tej državi, saj ni sodelovala v vojni in je ni doletela medijska cenzura, zato je lahko neomejeno poročala o dogajanju. Kljub temu je gripa tudi Španijo hudo prizadela z več milijoni okužb, neprizanesljivo pa po njej udriha tudi novi koronavirus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije