VELIK USPEH

Mars je dobil novega prebivalca

Znanstveniki Nase navdušeni nad pristankom Insighta. Prva fotografija že nekaj minut pozneje.
Fotografija: Prvi posnetek Foto: AFP
Odpri galerijo
Prvi posnetek Foto: AFP

Leta dela na plovilu in meseci potovanja po vesolju so v ponedeljkovem večeru dosegli vrhunec: Nasin modul Insight (Vpogled) je uspešno pristal na Marsu in v laboratorijih ameriške vesoljske agencije Nasa v kalifornijski Pasadeni, od koder so vodili misijo, je izbruhnilo nepopisno veselje. Še več: nekaj minut pozneje se je oglasil s prvim posnetkom! To je bil znak, da je novi robot na Marsu uspešno prestal pristanek, in seveda tudi znak, da se za znanstvenike pravo delo šele začenja. Mars je dobil novega prebivalca.
Insight je na Marsu uspešno pristal 26. novembra in takoj začel pošiljati fotografije. Foto: AP
Insight je na Marsu uspešno pristal 26. novembra in takoj začel pošiljati fotografije. Foto: AP

Prah, ki je prekrival zaščitni pokrov kamere, je razkril, da je sonda pristala na, kot so se pošalili astronomi, najbolj dolgočasnem delu planeta. Po drugi strani je to seveda super, saj pri opravljanju misije prav zaradi tega naj ne bi imeli pretiranih težav. Tristo šestdeset kilogramov težak Insight, milijardo dolarjev vreden mednarodni projekt, se po planetu v naslednjih dveh letih, kolikor naj bi deloval, ne bo sprehajal, ostal bo tam, kjer je pristal, ter z 1,8 metra dolgo robotsko roko odložil na površino krta za merjenje temperature planeta, ki bo zvrtal luknjo in vanjo položil termometer do pet metrov globine. Meritve bodo znanstvenikom dale odgovore o nastanku planetov v našem osončju pred okoli 4,5 milijarde leti. Odgovore na vprašanja, zakaj je Mars mrzel in suh, zakaj sta Venera in Merkur vroča, Zemlja pa ravno pravšnja za življenje.

Insight ima še eno kamero, in sicer na robotski roki, in prav ta je omogočila precej čistejši pogled na kraj pristanka. Kako uro potem, ko se je mehko in varno spustil na površje rdečega planeta, je Insight poslal znak, da je odprl sončne celice, ki so začele kopičiti energijo, ter na Zemljo poslal novo fotografijo. Odprte sončne celice pomenijo, da bo sonda lahko vsak dan napolnila baterije za opravljanje naloge. »Za ekipo je dolg dan, jutri se začne vznemirljivo novo poglavje za Insight,« je povedal vodja projekta Tom Hoffman. Sondo čakata delo na površju in začetna faza priprav za raziskovanje. Slednje vključuje razpiranje instrumentov, njihovo preizkušanje, fotografiranje okolice in izbiro kraja za vrtanje. Da bodo instrumenti v popolnosti aktivirani in pripravljeni za pošiljanje podatkov in raziskave, bodo znanstveniki potrebovali od dva do tri mesece, glavni znanstvenik Bruce Banerdt konkretnih podatkov ne pričakuje pred pomladjo prihodnje leto.

To je bil že osmi Nasin uspešni pristanek na Marsu od leta 1976, ko so na planet pripeljali sondo Viking, in prvi v šestih letih. Rover Curiosity, ki je na planet prispel leta 2012, se še vedno premika po Marsu. »V prihajajočih mesecih, tudi letih, bomo na novo spisali knjige o Marsu,« je pripomnil direktor Laboratorija za reaktivni pogon Michael Watkins

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije