POTRJENO

Makedonski parlament ratificiral sporazum z Grčijo o imenu

Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE se glasovanja niso udeležili.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

SKOPJE – Makedonski parlament je danes z 69 glasovi za in nobenim proti ali vzdržanim ratificiral sporazum z Grčijo o imenu Makedonije, ki naj bi razrešil 27 let star spor med državama in odprl pot Skopju v EU in Nato. Poslanci opozicijske VMRO-DPMNE se glasovanja niso udeležili, poročajo makedonski mediji.

Premier Zoran Zaev je pred glasovanjem poudaril, da pomeni sporazum začetek konca negotovosti za Makedonijo ter dostojanstveno in sprejemljivo rešitev za obe strani, s katero sta makedonska identiteta in jezik trajno potrjena, poroča makedonska televizija Telma. Poudaril je tudi, da sporazum podpirajo vsi mednarodni partnerji in da odpira vrata Makedoniji proti evropski prihodnosti, EU in Natu. Do konca meseca pričakuje datum začetka pristopnih pogajanj z EU. Pozval je tudi k enotnosti v državi v interesu skupne prihodnosti.

V skladu s sporazumom mora po njegovi ratifikaciji v makedonskem parlamentu Grčija obvestiti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da podpira začetek pristopnih pogajanj Makedonije z EU ter generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da podpira vabilo Makedoniji v Nato. Približevanje obema povezama je leta stalo prav zaradi nasprotovanja Grčije ustavnemu imenu države Republika Makedonija, navaja makedonska televizija.

V skladu s sporazumom, ki sta ga državi podpisali v nedeljo, bo novo ime Severna Makedonija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije