RATIFIKACIJA

Makedonija korak bližje k Natu

Kmalu naj bi pristopno pogodbo ratificirala tudi Slovenija.
Fotografija: Makedonija naj bi postala 30. članica severnoatlantskega zavezništva. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Makedonija naj bi postala 30. članica severnoatlantskega zavezništva. FOTO: Reuters

ATENE – Grški parlament je s 153 glasovi za, 140 proti in enim vzdržanim ratificiral protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato. »Rad bi pozdravil Severno Makedonijo, državo, prijazno Grčiji, državo, ki mora biti zaveznica v prizadevanjih za vzpostavitev varnosti, stabilnosti in miru v regiji. Zgodovina nas bo sodila. Čutim, da smo izpolnili svojo patriotsko dolžnost,« je v parlamentu dejal grški premier Aleksis Cipras.

Potem ko so protokol v Bruslju v sredo podpisali veleposlaniki članic Nata, je Grčija prva država, ki je protokol tudi ratificirala. Ko bodo protokol ratificirale vse države članice, kar lahko traja približno leto dni, bo Makedonija postala 30. članica zavezništva. Že v prihodnjem tednu bi protokol lahko ratificirala tudi Slovenija.

Sprememba odprla vrata v zavezništvo

Makedoniji je po več kot desetletju zastoja zaradi spora z Grčijo glede svojega imena pot v evroatlantske povezave odprl prespanski sporazum, ki sta ga junija lani sklenila grški premier Cipras in njegov makedonski kolega Zoran Zaev. Ali bo zgodovinski dogovor o imenu omogočil tudi premik Makedonije na poti v EU, konkretno odločitev o začetku pristopnih pogajanj v juniju, kot je obljubila EU, je bolj negotovo, saj nekatere članice, med njimi Francija, premikom v širitvenem procesu niso naklonjene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije