EMBARGO

Kremelj poslal opozorilo Evropejcem: Težko vam bo

Moskva svari pred embargom na uvoz ruske nafte, Zelenski k temu poziva EU.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Hani Amara, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Hani Amara, Reuters

Embargo na uvoz ruske nafte bi neposredno prizadel vse, so danes v luči pozivov k prepovedi trgovanja z Moskvo, ki jih je slišati v EU, opozorili v Kremlju. K temu je danes Evropo pozval ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je danes dejal, da bi bil naftni embargo odločitev, ki bi prizadela vse. »Tak embargo bi imel resne posledice za svetovni energetski trg, imel bi tudi zelo hude negativne posledice za Evropo,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

image_alt
Elitni ruski častniki želijo zastrupiti Putina in ga zamenjati z izbranim naslednikom

Predstavniki več članic unije, med njimi Poljske in baltskih držav, so se v zadnjih dneh namreč zavzeli za popolno prekinitev trgovanja z Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino. Nekatere druge članice, med njimi Nemčija, ki je energetsko zelo odvisna od Rusije, temu za zdaj nasprotujejo.

K prekinitvi trgovanja z Rusijo je unijo danes pozval tudi ukrajinski predsednik. »Prosim, ne sponzorirajte vojaškega orožja te države, Rusije. Ne dajajte evrov okupatorjem. Zaprite jim vsa pristanišča. Ne izvažajte jim blaga. Odpovejte se energentom. Pritisnite na Rusijo, da bo zapustila Ukrajino,« je dejal v video nagovoru.

O nadaljnjih sankcijah proti Rusiji danes v Bruslju razpravljajo zunanji ministri unije, o tem bodo govorili tudi voditelji unije na srečanju v četrtek in petek, ki se ga bo udeležil ameriški predsednik Joe Biden.

image_alt
Naslednji teden Janša v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

ZDA so sicer ta mesec že napovedale prepoved uvoza nafte in plina iz Rusije.

Kot je opozoril Peskov, jih ta ukrep precej manj prizadene kot Evropo. »Za Evropejce pa bo težko,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije