ZDA

Kontroverzni Američan zaradi tožb v stečaju

Alex Jones je zaprosil za stečajno zaščito.
Fotografija: Alex Jones se je zaradi številnih tožb znašel pred bankrotom. FOTO: Jim Bourg, Reuters
Odpri galerijo
Alex Jones se je zaradi številnih tožb znašel pred bankrotom. FOTO: Jim Bourg, Reuters

Ameriški skrajni desni medij Alexa Jonesa Infowars je danes na sodišču v Teksasu zaprosil za stečajno zaščito zaradi številnih odškodninskih tožb, v katerih mu očitajo laži in obrekovanje.  Tožili so ga starši in sorodniki 20 otrok in šestih odraslih, ki jih je konec leta 2012 v Newtownu na srednji šoli Sandy Hook ubil strelec. Jones je trdil, da so si vse izmislili levičarji in nasprotniki pravice do orožja v ZDA. Njegova laž je bila po mnenju sodišča nevarna, saj da so se morali starši poleg bolečine ob izgubi otrok ubadati še z grožnjami prenapetih skrajnežev, ki so verjeli poročanju tistih medijev, ki krepijo njihova prepričanja. Sodišče je določilo, da mora Jones plačati odškodnino, višina pa bo določena na posebnem sojenju avgusta.

Do 10 milijonov bremenitev

Podobno tožbo je Jones izgubil tudi v Teksasu, kjer je zaprosil za stečajno zaščito, sojenje za višino odškodnine pa se bo začelo konec meseca. Jones je v vlogi za stečajno zaščito po 11. poglavju navedel, da ima Infowars le do 50.000 dolarjev premoženja in med milijon do deset milijonov dolarjev bremenitev oziroma dolga. Vložena je bila tudi tožba zaradi domnevnega skrivanja milijonov dolarjev premoženja, kar je njegov odvetnik zavrnil kot povsem neutemeljeno oziroma smešno.

Na svoj račun bo sicer Jones predvidoma kmalu dobil 75.000 dolarjev, potem ko ga je sodišče oprostilo kazni zaradi zavračanja poziva na sodišče in odredilo, naj se mu vrne 75.000 dolarjev, kolikor je plačal, ker se je kasneje le pojavil na zaslišanju. Izostanek na uvodnem zaslišanju je utemeljil z zdravstvenimi težavami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije