ZARADI DEMENCE

Konec pravljice za zakonca z downovim sindromom

Tommy in Maryanne sta skupaj že četrt stoletja, a bosta morala vsak svojo pot. On ima demenco, ki močno otežuje skupno življenje.
Fotografija: V zakonu sta nadvse srečna, a demenca je vse močnejša.
Odpri galerijo
V zakonu sta nadvse srečna, a demenca je vse močnejša.

Leta 1995 sta polnila naslovnice svetovnih medijev kot ženin in nevesta z downovim sindromom. Z ljubeznijo sta dolgo premagovala vse ovire in kljub dvomljivcem v zakonski sreči zdržala 24 let. Zdaj pa vse kaže, da bolezen jemlje prevelik davek.
Vzela sta se na razkošni ohceti.
Vzela sta se na razkošni ohceti.

Tommy Pilling, ki je star 61 let, namreč boleha za demenco, neozdravljiva nevrološka bolezen z zelo izraženimi simptomi močno otežuje skupno življenje s trinajst let mlajšo Maryanne. »Pozablja, kdo je njegova žena. Ubogo Maryanne odriva od sebe, češ da je zanj tujka, da je ne ljubi in da si je ne želi v svoji bližini,« je povedala Linda Newman, Tommyjeva sestra.

»Maryanne me zadnje čase redno kliče v poznih večernih urah, prestrašena zaradi bratovega vedenja. Njeno srce je zlomljeno, včasih je tako izgubljena in zmedena, da me skrbi zanjo. Vse pogosteje moram miriti oba, skupaj se ne znajdeta več najbolje.«
 

Poroka z 250 gosti


Tommy ne zmore več opravljati vsakdanjih dejavnosti, ki jih je bil vajen skoraj četrt stoletja zakonskega življenja; ne zmore se več obleči ali si obuti čevljev, težavno je tudi prehranjevanje. Vse bolj se približuje kruto spoznanje, da se bosta morala mož in žena kljub neverjetnemu pogumu, ki sta ga izkazovala vsa ta leta, ločiti in zaživeti po svoje. On v ustrezni zdravstveni ustanovi, ona pa bi ob podpori lahko nekaj časa še živela v stanovanju, ki si ga je toliko let delila z možem.


Tommy je Maryanne po letu in pol druženja zasnubil s prstanom iz avtomata, svojci pa so jima priredili razkošno ohcet z 250 gosti, o velikem dnevu so poročali tudi mediji. »Tako rada sva skupaj. Najin poročni dan je bil najboljši v najinem življenju. Zelo rada imam svojega moža. On je moj najboljši prijatelj,« pove Maryanne.

Tommy pa, ko mu uma ne prekrivajo oblaki demence, nežno govori: »Vsak dan nosim poročni prstan. Prav zares sva poročena! Zato ji vsak dan pojem Love Me Tender.« Velika oboževalca Elvisa Presleyja sta stanovanje zapolnila s plakati in spominki kralja rock'n'rolla, a kot kaže, si bosta morala dragocenosti razdeliti in zaživeti vsak po svoje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije