KORONA

Kljub zaprtju se virus širi, uvedli bodo policijsko uro

Na Novi Zelandiji strogi režim podaljšali do torka. V delih Sydneyja s ponedeljkom policijska ura.
Fotografija: Na javnem prevozu je obvezno nošenje zaščitne maske, v nasprotnem primeru sledi globa. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Odpri galerijo
Na javnem prevozu je obvezno nošenje zaščitne maske, v nasprotnem primeru sledi globa. FOTO: Loren Elliott/Reuters

V torek so po dolgem času na Novi Zelandiji zabeležili prvi primer covida-19, v državo ga je prinesel 58-letni domačin, ki se je vrnil iz Avstralije, in premierka Jacinda Ardern je sprejela za mnoge pretirano odločitev, da državo nemudoma zapre. Tako je želela širjenje okužb zatreti v kali, a kot kaže, ji ni uspelo.


Od takrat se je število okuženih z novim koronavirusom namreč povzpelo na 31, prve so zabeležili tudi v prestolnici Wellington, zato bo strogo zaprtje trajalo vsaj še do torka. Večina, kar 19 primerov, je povezanih z omenjenim 58-letnikom, okužbe pa so med drugim potrdili še pri srednješolski učiteljici, dijakih drugih srednjih šol, medicinski sestri, enem od bolnikov aucklandske bolnišnice in stevardesi. Ardernova upa, da jim bo s strogimi ukrepi znova uspelo zajeziti širjenje virusa, kot jim je to lani, zato poziva vse, naj se jih držijo.

»Zavedam se, da bi vsi radi čim prej pozabili na leto 2020, a takrat smo se naučili, da naša strategija deluje. Številke rastejo, a potem tudi padejo. Samo potrpeti je treba, zato pozivam vse, resnično vse, da pomagajo zaustaviti širjenje virusa,« je dejala.

Ukrepi se medtem zaostrujejo tudi v Avstraliji, še posebno v Sydneyju, kjer zaprtje podaljšujejo za en mesec in v nekaterih predelih mesta s ponedeljkom uvajajo policijsko uro. Prav tako morajo ljudje na prostem ves čas nositi zaščitne maske, edina izjema je med telesno aktivnostjo, v nasprotnem primeru jim grozi plačilo globe. V zvezni državi Novi Južni Wales, katere prestolnica je Sydney, so včeraj zabeležili 642 novih primerov okužb, štirje so zaradi covida-19 umrli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije