Klik do rimskega Koloseja

Virtualno raziščite ruševine predkolumbijskih civilizacij, piramide in tempeljsko mesto kmerskega imperija; tehnologija omogoči poglede z zornih kotov, ki bi nam sicer ušli.
Fotografija: Morda lahko skrivnost Stonehengea odkrijete kar od doma. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Morda lahko skrivnost Stonehengea odkrijete kar od doma. FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav smo morali za nekaj časa odložiti potovanja, še sprehode in izlete moramo omejiti le na svojo občino, lahko obiščemo nekatere največje znamenitosti sveta. Sicer zgolj virtualno, kar ne more zamenjati občutka, ko tudi v resnici stopimo v skrito inkovsko mesto Machu Picchu, občudujemo panoramo mesta ljubezni z vrha Eifflovega stolpa ali morda vsrkavamo skrivnostno energijo mitičnega Stonehengea, a poteši vsaj delček naše vandrovske narave.
Stopite v osrčje majevske civilizacije. FOTO: Guliver/Getty Images
Stopite v osrčje majevske civilizacije. FOTO: Guliver/Getty Images

Med virtualnimi sprehodi si krajšamo čas, pozabimo na stene, ki nas obdajajo, hkrati pa vidimo marsikaj, česar na lastne oči zaradi finančnih omejitev morda ne bi mogli. In iz zornih kotov, ki bi nam celo na resničnem obisku ušli. Si želite videti brazilski Rio de Janeiro v jutranji svetlobi? Ali kakšen je pogled s tamkajšnjega osamelca, vrh katerega kraljuje velikanski kip Kristusa Odrešenika, ko tega bodisi začnejo božati prvi sončni žarki bodisi je ovit v rumenkasto meglo? Celo paleto različnih pogledov na mesto sambe z njegove najvišje točke lahko izkusite z virtualno turo, se zaradi dosežkov tehnologije sprehodite naokoli, pokukate na sloviti plaži Ipanema in Copacabana. Za še bolj doživeto brazilsko izkušnjo si doma zmešajte caipirinho ali mojito.


Nato iz vročega Ria skočite v nekoliko bolj sveže ozračje perujskih Andov, kjer se je stoletja v tamkajšnji džungli skrivalo inkovsko mesto Machu Picchu, katerega skrivnosti še danes niso vse razvozlane. S serijo 360-stopinjskih pogledov raziščite to mogočno arheološko najdišče, glasovni vodnik pa vam obenem razkrije zanimivosti, povezane z arhitekturo, zgodovino in njegovimi trenutnimi prebivalci, prikupnimi alpakami. Obisk znamenitosti na drugi strani Atlantskega oceana sklenite z raziskovanjem dosežkov nekdanje majevske civilizacije, katere arhitekturni in tehnični genij lahko spoznate med virtualnim ogledom predkolumbovskega mesta Chichén Itzája.

Bliže nam so trenutno nedosegljivi rimski kolosej, Eifflov stolp v Parizu in skrivnostni kamniti krog Stonehenge v Anglji, a jih lahko obiščemo kar iz fotelja. Z le par kliki lahko vstopimo v nekdaj največji amfiteater na svetu, kjer so se bili gladiatorji in odvijali športni dogodki, se sprehodimo po več ravneh Koloseja in si ga ogledamo še s ptičje perspektive, z vseh zornih kotov. Podobno lahko raziščemo pariško panoramo, kot se odpira z Eifflovega stolpa, medtem ko se med virtualnim obhodom po še vedno skrivnostnem Stonehengeu lahko marsičesa naučimo: ogledamo si lahko posnetke izkopavanj in izvemo še kup zanimivosti o kamnitem čudesu sveta.


Marsikdo sanja, da bi na lastne oči videl indijski Tadž Mahal, ultimativni marmorni izraz ljubezni. Toda ko se odpravite v Indijo, vas ob obilju neizmernih lepot pričaka tudi velikanski kulturni šok, ki pa ga ob interaktivnem ogledu čudovitega mavzoleja ni. S kliki potujete okrog in okrog Tadž Mahala, mimo rajskih vrtov, mošeje, s pogledi iz zraka pa ga lahko občudujete še iz perspektiv, ki bi vam bile v resničnosti nedosegljive. Po podobnem principu in prav tako s podporo Googlovega street viewa lahko raziščete tudi egipčanske piramide v Gizi in začutite mogočnost kamboškega Angkor Wata, največjega religioznega kompleksa na svetu, ob katerem boste obstali odprtih ust. Z virtualno turo lahko natančno raziščete nekatere najlepše in najpomembnejše templje, tudi tiste, ki si jih z mogočnimi koreninami dreves počasi prisvaja narava, videosimulacija vas premakne 800 let nazaj, ko je bilo to mesto templjev srce kmerskega imperija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije