VOJNA

Kijev v pričakovanju velikega napada (FOTO)

Poskusi evakuacije iz Mariupola. Panika v okolici prestolnice.
Fotografija: Izrez iz videoposnetka obstreljevanja industrijske cone v Mariupolu FOTO: Azov/Reuters
Odpri galerijo
Izrez iz videoposnetka obstreljevanja industrijske cone v Mariupolu FOTO: Azov/Reuters

Ukrajinske sile so tudi včeraj poskušale odpreti tri humanitarne koridorje, po katerih bi civilisti lahko zapustili oblegano pristaniško mesto Mariupol, je sporočila namestnica predsednika vlade Irina Vereščuk. Koridorji naj bi vodili iz Berdjanska in naselij Jurjivka in Nikolske do Zaporožja. Po trditvah Rusije je v Mariupolu še vedno okoli 130.000 od 440.000 prebivalcev.

Zdravnik Anatolij Pavlov pred razdejano psihiatrično bolnišnico v Mikolajevu FOTO: Nacho Doce/Reuters
Zdravnik Anatolij Pavlov pred razdejano psihiatrično bolnišnico v Mikolajevu FOTO: Nacho Doce/Reuters

K evakuaciji so pozivali tudi v okolici Kijeva, kjer je izbruhnila panika zaradi groženj, da se bo začel veliki napad na prestolnico. Župan mesta Borispil Volodimir Borisenko je zaradi groženj, da bo mesto kmalu uničeno, pozval prebivalce, naj čim prej odidejo, saj da bo borcem lažje obvarovati mesto, če ženske in otroci odidejo na varno.

Boji ne pojenjajo

Ukrajinske sile so včeraj sporočile, da jim je znova uspelo prevzeti nadzor nad mestom Makariv, okoli 30 kilometrov od Kijeva; ameriška televizijska mreža CNN je opozorila, da navedb ni bilo mogoče preveriti. Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da je borcem samooklicane Ljudske republike Doneck uspelo zavzeti še štiri kilometre ozemlja. Uspehe naj bi beležili tudi na območju Luganska, kjer naj bi po navedbah ministrstva ubili 40 ukrajinskih vojakov.

Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva naj bi doslej umrlo že 15.300 ruskih vojakov. Rusija je sicer na začetku marca sporočila, da je izgubila skoraj 500 mož, ZDA pa ocenjujejo, da je v spopadih umrlo okoli 7000 ruskih vojakov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije