NAPAD

Ubili Tunizijca, ki je moril v Bruslju. Leta 2021 bi ga morali deportirati, a se je za njim izgubila vsaka sled

V terorističnem napadu v Bruslju je napadalec ubil dve osebi, ena je ranjena. Nogometna tekma med Švedsko in Belgijo je bila prekinjena.
Fotografija: Po streljanju v Bruslju. FOTO: Johanna, Geron Reuters
Odpri galerijo
Po streljanju v Bruslju. FOTO: Johanna, Geron Reuters

Po usodnih strelih na dva Šveda v Bruslju so davi napadalca v policijski intervenciji ubili v bruseljski kavarni. Belgijski premier Alexander De Croo je danes zgodaj zjutraj povedal, da gre za moškega tunizijskega porekla, ki se je v Belgiji zadrževal nezakonito.

Nogometna tekma med Švedsko in Belgijo v kvalifikacijah za Euro 2024 je bila sinoči prekinjena. 

Zaradi varnosti je moralo več tisoč ljudi sprva ostati na bruseljskem nogometnem stadionu, dokler jih niso evakuirali. Približno 35.000 gledalcev je nato zapustilo stadion šele malo pred polnočjo.

V ponedeljek zvečer je po poročanju tiskovne agencije Belga oborožen moški stopil s skuterja na severu mestnega središča in na ulici streljal. Pri tem je ubil dva osebi, po podatkih državnega tožilstva pa je tretja žrtev zunaj smrtne nevarnosti. Dopisnik Dela Peter Žerjavič pri tem navaja, da je tudi ranjena oseba iz Švedske in da ne gre za taksista, kot se je sprva domnevalo.

Storilca davi ubili

Na družbenih medijih so objavili videoposnetek, ki je prikazoval moškega v fluorescentno oranžnem jopiču, ki je dejal, da mu je ime Abdesalem Al Guilan, in je trdil, da se bori za Alaha. Šlo je za 45-letnega Tunizijca, ki je živel v Bruslju, v občini Schaerbeek. Po poročanju belgijskega De Standaarda naj bi sinoči njegov dom preiskali, a storilca grozovitega napada niso prijeli. Davi so ga med policijsko intervencijo ubili v bruseljski kavarni. 

Po poročanju belgijskih medijev je osumljenec novembra 2019 zaprosil za azil v Belgiji, a je bil oktobra 2020 zavrnjen. Občina ga je izbrisala iz nacionalnega registra, belgijska državna sekretarka za migracije Nicole de Moor trdi, da nikoli ni bil v sprejemnem centru Fedasil. Marca 2021 je bila izdana odredba o deportaciji iz Belgije, a ker ga niso mogli najti, mu prošnja ni bila nikoli vročena. Domneva se, da je v Belgijo prišel leta 2016, ko je policija ugotovila, da se želi vrniti in se boriti za džihad.

»Oseba je policiji znana zaradi sumljivih dejanj, tihotapljenja ljudi, nezakonitega bivanja in kot grožnja državni varnosti,« pišejo belgijski mediji. Moški naj bi bil v Tuniziji obsojen zaradi kaznivega dejanja običajnega prava in ne zaradi terorizma, kot so pred tem poročali različni mediji.

Za belgijsko prestolnico so v ponedeljek zvečer razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije