POTRES

Kaos na Hrvaškem: imajo preveč prostovoljcev (VIDEO)

So brez strehe nad glavo in odrezani od sveta, pomoč pošiljajo tudi številna slovenska podjetja in posamezniki.
Fotografija: Zračni posnetek porušenega mesta. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Odpri galerijo
Zračni posnetek porušenega mesta. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Hrvaško je v torek stresel strašen rušilni potres z magnitudo 6,2 po Richterjevi lestvici. Epicenter najhujšega potresa v hrvaški zgodovini je bil v bližini Petrinje. V zadnjih urah je sledilo še več popotresnih sunkov, Evrosredozemski seizmološki center (ESMC) celo poroča, da so se tla v zadnjih dveh dneh stresla več kot 39-krat. Tresla so se tudi danes zjutraj, ko so seizmološke mreže zaznale potres močan 4,9, ki je porušil še tisto, kar je stalo.

V potresu je umrlo najmanj sedem oseb, med njimi tudi komaj 13-letnica. Prizori iz Petrinje, Siska in Gline pa so naravnost strašni. Niti ena stavba ni ostala cela. »Ne moremo reči 'dobro jutro', ker za nami ni dobro jutro,« je dejal župan Petrinje Darinko Dumbović za oddajo Dobro jutro na HRT. »Zjutraj nas je stresel tretji, če ne že četrti močan potres. Z ruševin je odpadlo še tisto, kar ni odpadlo prej. Za nami je dolga in neprespana noč. To je velika preizkušnja za našo prihodnost in naš obstoj.« Dejal je, da so nekateri že zapustili Petrinje, mnogi pa so noč preživeli v avtomobilih.



Vas Pecki, ki leži blizu epicentra potresa, je povsem odrezana od sveta. Na glavno cesto se je zrušila ogromna skala, več kot 50 prebivalcev je ostalo brez elektrike, brez vode in mobilnega signala, tako da ne morejo poklicati niti na pomoč. Mediji poročajo celo, da se je zemlja v naselju Palanjek in Tišina dobesedno odprla.




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije