SLOVAŠKA

Kamere posnele novi napad medveda na ulici, razglasili izredne razmere (VIDEO)

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, ki prikazujejo medveda, ki teče po cesti. Gre za že drugi napad medveda na človeka v samo nekaj dneh.
Fotografija: Ali gre za istega medveda, ki je dva dneva prej v gozdu ubil turistko, ni znano. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube
Odpri galerijo
Ali gre za istega medveda, ki je dva dneva prej v gozdu ubil turistko, ni znano. FOTO: Zaslonski Posnetek, Youtube

V turističnem mestu Liptovsky Mikulaš na severu Slovaške so danes razglasili izredne razmere zaradi napada medveda, v katerem je bilo poškodovanih pet ljudi, med njimi otrok. Lokalni mediji poročajo, da je policija medveda pregnala iz mesta v gozd.

Oblasti so pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo doma, zlasti v večernih in zgodnjih jutranjih urah, saj je medved še vedno na prostosti. Išče ga šest patruljnih skupin, v katerih so lovci, policisti in strokovnjaki za divje živali, ki so med drugim opremljeni z dronom, pastmi in orožjem.

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, ki prikazujejo medveda, ki teče po cesti. To je že drugi tovrstni napad na Slovaškem v samo nekaj dneh, piše BBC.

V petek se je napad medveda končal tragično, saj je umrla 31-letna beloruska turistka. S prijateljem sta med pohodom po 
Nizkih Tatrah zagledala medveda in sta zbežala vsak v svojo smer. Medved je sledil ženski, ta pa je padla po strmem pobočju in mrtva obležala. 

image_alt
31-letnica bežala pred medvedom, končalo se je tragično

Novi napad v središču mesta Liptovsky Mikulaš se je zgodil le 17 kilometrov od območja v Nizkih Tatrah, kjer je življenje izubila 31-letnica.

Serija napadov v zadnjih nekaj letih

V zadnjem desetletju so se na Slovaškem zvrstili številni napadi medveda na ljudi, a le redki so se končali tragično, kot se je ta konec tedna. Nazadnje so o smrtni žrtvi poročali leta 2021. 

Po pisanju lokalnih medijev, ki jih povzema BBC, na Slovaškem živi okoli 1200 medvedov. Njihovo število in populacija volkov se v Krpatih povečujeta že vse od padca komunizma leta 1989, pravijo tamkajšnji lovci.

S pristojnega slovaškega ministrstva so dejali, da bodo z Romunijo na naslednjem zasedanju Sveta okoljskih ministrstev v EU podali predlog za uvrstitev medvedov na seznam nezavarovanih živalskih vrst, saj njihovo število pomeni, da niso več ogrožena vrsta, piše BBC

Po drugi strani pa raziskovalci ne opažajo skokovite rasti medvedje populacije na Slovaškem in pravijo, da je ta vseskozi stabilna z okoli 1275 medvedi. 

Medvedi se običajno izogibajo ljudem, če jih pravočasno opazijo, lahko pa tudi napadejo, če se prestrašijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije