NOČ ČAROVNIC

Kam za najbolj grozno noč?

Zabavno in srhljivo noč čarovnic praznujejo že po vsem svetu, ponekod je ponudba še posebno grozna; v Londonu se lahko pridružite Jacku Razparaču, v Romuniji grofu Drakuli.
Fotografija: Amsterdam se za tri dni spremeni v prizorišče groze.
Odpri galerijo
Amsterdam se za tri dni spremeni v prizorišče groze.

Tudi če ne verjamete v duhove, nadnaravno in zle sile, bodo vaša (ne)prepričanja postavljena pred preizkušnjo na zadnji oktobrski dan.

London: Morda ni evropskega mesta, ki bi si za noč čarovnic nadelo tako srhljivo preobleko kot britanska prestolnica. Tu s pridom izkoristijo krvavo preteklost, temačne uličice in stare gradove. Seveda ne manjka zabav v preoblekah po nočnih klubih, lahko pa z avtobusom duhov odkrivate srhljive skrivnosti mesta ali se na vodeni turi potopite v čas, ko je pustošila kuga. Sledite stopinjam verjetno najslavnejšega serijskega morilca vseh časov Jacka Razparača ali se podajte v lov na duhove v kateri izmed graščin ter zaplujte po Temzi v tematsko opremljeni ladjici.

Transilvanija: Verjetno ni kraja, kjer bi bilo primerneje prečuti najstrašnejšo noč v letu, kot je Transilvanija, pokrajina najslavnejšega vampirja grofa Drakule v Romuniji. Čeprav že pokrajina, po kateri je razpršenih približno 120 gradov, več citadel ter vasic, ki so videti, kot bi jih zamrznil čas, daje primerno temačno atmosfero, je vrhunec vsekakor zabava na gradu Bran, kjer tradicionalni večerji sledijo čarovniški šov, balet vampirjev in ritualni umor živih mrtvecev. Na gradu, kjer straši, lahko tudi prenočite. In upate, da boste preživeli.

Amsterdam: Amsterdam ni le preplet rečnih kanalov in do marihuane prijaznih kavarn. Vsaj za noč čarovnic ne, ko se mesto za tri dni spremeni v prizorišče groze, na kar se lahko pripravite s filmskim maratonom več kot 20 filmov, polnih krvi, zombijev in najbrutalnejših serijskih morilcev. Lahko se podate tudi v amsterdamske ječe, ki se v teh dneh spremenijo v oder grozljivih predstav, ali se udeležite katere izmed vodenih tur o duhovih in čarovnicah. Vrhunec ponudbe je seveda festival Spook, letos v Paleis van de Weemoed z vrsto predstav, delavnic obrazne poslikave ter, seveda, večerjo in zabavo v maskah.

Škotska in Irska: Preradi pozabimo, da noč čarovnic ni (le) dan, ko s kostumom izrazimo svojo najtemačnejšo plat. Tradicije in običaji na dan čarovnic, čeprav preoblečeni v sodobnost, namreč odsevajo starodavni poganski festival Samhain. Kar je še precej živo prav na Škotskem in Irskem. Na zadnjo oktobrsko noč se na edinburškem griču Calton odvija ognjeni festival Samhuinn, ko okoli kresa oživijo pravljični liki. Pogumnejši pa se podajte v staro jedro mesta, kjer je pred 400 leti morila kuga, zaradi česar so oblasti tamkajšnje prebivalce zaprle v četrt, kjer naj bi njihove duše še danes strašile. Podobno se v teh dneh na Irskem kar vrstijo festivali, karnevali in turistične ture strahov, tudi tematsko obarvani dan (in noč) v dublinskem živalskem vrtu in srhljivka med zidovi nekdanjega zapora Wicklow’s Gaol, ki so ga preuredili v muzej. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije