NOVA PRAVILA

Iztrebki so v gorah postali resna težava

Na pobočju Mount Everesta je po ocenah za tri tone človeških izločkov. Razgrajujejo se zelo počasi in nikoli povsem.
Fotografija: V baznih taborih so za opravljanje potrebe na voljo posebni sodi. FOTO: Jaturapat Suasongsin/getty Images
Odpri galerijo
V baznih taborih so za opravljanje potrebe na voljo posebni sodi. FOTO: Jaturapat Suasongsin/getty Images

Mount Everest postaja vedno bolj priljubljena destinacija planincev z vsega sveta. Potovanje na streho sveta je bilo nekoč dostopno le za redke, saj gre ne le za izjemno nevaren podvig, temveč tudi za dragega in dolgotrajnega. A ti časi so mimo in zadnja leta se proti vrhu vijejo nepregledne kolone. 

Na streho sveta se vsako leto povzpne več ljudi. FOTO: Monika Deupala/Reuters
Na streho sveta se vsako leto povzpne več ljudi. FOTO: Monika Deupala/Reuters

Vse te množice seveda ne vplivajo blagodejno na naravo, saj za seboj puščajo ogromne količine odpadkov, zdaj pa so težava postali tudi njihovi iztrebki. »Naše gore so začele zaudarjati,« je dejal Mingma Sherpa, predsednik vaškega sveta občine Pasang Lhamu, ki pokriva večino Himalaje.

Prav tam so se tudi domislili novega pravila, ki ga bodo kmalu morali začeti upoštevati planinci v baznih taborih, pa tudi med samim vzponom na goro – iztrebke poberite za seboj. Ker so temperature na Mount Everestu in njegovi okolici zelo nizke, se namreč ti razgrajujejo zelo počasi, povsem razgradijo pa se nikoli. To pomeni, da v obdobjih višjih temperatur in na prisojnih območjih gore močno zaudarja. 

Razgradljive vrečke

Gorniki za opravljanje potrebe v baznih kampih uporabljajo posebne sode, med potjo pa običajno v sneg izkopljejo luknje, se vanje podelajo in izločke zakopljejo. A višje ko se vzpnejo, težje je kopati, na nekaterih delih kamenja in skal niti ne pokriva snežna odeja, in tam se je treba pač olajšati na tla.

Čeprav uradnih podatkov ni, pa okoljska organizacija iz Pasang Lhamuja ocenjuje, da je na pobočjih Everesta trenutno okrog tri tone človeških iztrebkov. Da se količina ne bi večala, bodo obiskovalci zdaj morali počistiti za sabo. V ta namen jim bodo na voljo posebne razgradljive vrečke, ki bodo vsebovale kemikalije, s pomočjo katerih bo izloček otrdel in izgubil vonj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije