Iranski minister: Svarimo vse ameriške zaveznike

Razmere so vse bolj napete in resne. 
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je danes zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo.

Pravijo, da gre za samoobrambo

»Ne želimo si eskalacije ali vojne, se pa bomo branili pred agresijo,« je prek twitterja sporočil Zarif. »Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, iz katerega je bil izveden strahopeten oboroženi napad na naše državljane in visoke predstavnike,« je še dodal.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Iranska revolucionarna garda je pred tem sporočila, da je bil napad maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Sulejmanija. Ta je bil v petek ubit v ameriškem letalskem napadu na letališču v Bagdadu.

»Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so svoja oporišča dala teroristični vojski, da bomo napadli vsa ozemlja, od koder bodo izvedena dejanja agresije proti Iranu,« je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna sporočila revolucionarna garda.
 
Preberite še: 
Izredne razmere: v nočnem napadu ogroženi tudi slovenski vojaki
Pahor pokonci vso noč: slovenske vojake bodo evakuirali
Objavili seznam potnikov strmoglavljenega letala, med žrtvami 15 otrok (FOTO)
V Iranu strmoglavilo letalo s 180 ljudmi: Ni možnosti, da bi našli preživele (FOTO in VIDEO)


Napadali oporišči

Vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil Mohamed Bageri je po poročanju Irne po napadih sporočil, da ti predstavljajo le majhen del tega, česar je zmožna iranska vojska. Na morebitna nova »zlobna dejanja« ZDA se bo Iran po njegovih besedah odzval še ostreje in bolj uničujoče. Dodal je, da je čas, da ameriška vojska, ki jo v Iranu označujejo za teroristično, zapusti regijo.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Tarči napada sta bili sicer iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake – ena v Al Asadu severno od Bagdada in druga v Erbilu na severu države. Teheran je nekaj ur po pogrebu Sulejmanija nanju izstrelil 22 raket – pet na Erbil, preostale pa na Al Asad, je sporočila iraška vojska.

Iranska državna televizija, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, poroča, da je bilo v napadih ubitih 80 »ameriških teroristov«. ZDA za zdaj ne navajajo poročil o morebitnih žrtvah, je pa iraška stran sporočila, da med Iračani ni bilo žrtev.

Ameriški CNN je sicer poročal, da so bili ameriški vojaki pred napadom posvarjeni in so se še pravočasno zatekli na varno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije