PRIOBALNI PAS

Hrvati na nogah: Slovenec privatiziral obalo ter na črno postavil hiške in nadstreške (FOTO)

S tem je kršil pravico do prostega dostopa do obale in morja, poleg tega naj ne bi imel gradbenega dovoljenja za postavitev hišk in nadstreškov.
Fotografija: Takole je videti zemljišče, kjer naj bi podjetje v lasti družine Zadravec vse zgradilo na črno. FOTO: Vedrana Stočić, Slobodna Dalmacija
Odpri galerijo
Takole je videti zemljišče, kjer naj bi podjetje v lasti družine Zadravec vse zgradilo na črno. FOTO: Vedrana Stočić, Slobodna Dalmacija

V naselju Zatoglav, vzhodno od Rogoznice, je očitno dovoljeno vse, med drugim si prisvojiti obalno promenado, obalo in celo morje. Tako pišejo hrvaški mediji, ki poročajo o črni gradnji Slovenca na njihovi obali. 

Slovenska družina Zadravec iz Maribora je po poročanju Jutarnjega lista lastnica podjetja, ki je lastnik zemljišča v velikosti 1000 kvadratnih metrov. Na tem zemljišču so zgradili mejne ograje po vsej dolžini bočnih meja, in to prav do obale, ponekod celo dlje, saj njihovi konci segajo skoraj v morje.

Na zemljišču so postavljeni številni leseni nadstreški, steze in terase, tam so ležalniki, mize in stoli. Del opreme je postavljen na priobalnem pasu, ki je zavarovan in velja za skupno dobro. Na Hrvaškem je z zakonom zaščiteno obalno območje v širini 70 metrov od obalne črte. 

Kot poroča Slobodna Dalmacija, po njihovih informacijah za omenjeno zemljišče niso zahtevali nobenih posebnih dovoljenj, niti niso dali vloge za gradbeno dovoljenje. Tako so zaključili, da na tem turističnem zemljišču niso sporni samo leseni nadstreški, ampak pravzaprav vse. Vključno s hiškami, uzurpacijo priobalne steze in ograj, raztegnjenih do morja, s čimer so preprečili neoviran dostop do obale in morja.

Vaščanom Zatoglava, domačinom, je takšno ravnanje z obalo nepredstavljivo. Morska obala je za njih svetinja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije