MESTO NE OBSTAJA VEČ

Grozljive razmere v Mariupolu: ljudje jedo pse in pijejo vodo iz radiatorjev

Razmere v ukrajinskem mestu so katastrofalne, pravijo tamkajšnji prebivalci, ki jim je uspelo pobegniti.
Fotografija: Že skoraj mesec dni prebivalci večino časa preživijo v zakloniščih. Zunaj iščejo le vodo in hrano, a ju je težko najti. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Odpri galerijo
Že skoraj mesec dni prebivalci večino časa preživijo v zakloniščih. Zunaj iščejo le vodo in hrano, a ju je težko najti. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters

V obleganem Mariupolu so razmere čedalje hujše. To črnomorsko pristaniško mesto že več tednov oblegajo ruske sile, humanitarne razmere pa so katastrofalne. Med drugim primanjkuje vode, hrane in elektrike. Mesto je zaradi obstreljevanja skoraj povsem uničeno. 

Prebivalci pijejo vodo iz radiatorjev, na ulici psi trgajo meso z okončin umrlih

O grozljivih razmerah iz Mariupola med drugim poroča tudi novinar Bill Neely. »Žejni prebivalci pijejo vodo iz radiatorjev, potoki so kontaminirani z razpadajočimi trupli, ki ležijo v njih, na ulici psi trgajo meso z okončin umrlih, ljudje jedo pse in iščejo hrano v bombardiranih zgradbah. Apokaliptična nočna mora v mestu, kjer je še pred mesecem dni življenje potekalo normalno,« je zapisal na twitterju.

Druženje zunaj zaklonišč. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Druženje zunaj zaklonišč. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
  Družina je je opisala grozljivko v Mariupolu: Potrebo smo opravljali v vrečko ali posodo

Dmitro in Tanja Švec sta prvih 23 dni vojne preživela v zaklonišču v Mariupolu s svojo sedemletno hčerko Vlado in s svojimi starši. Družini je uspelo pobegniti iz obleganega mesta pretekli četrtek, medtem ko so starši ostali tam. Pobegnili so v Dnjipro, mesto na severovzhodu Ukrajine. Tanja je v pogovoru za CNN povedala, da je rusko bombardiranje praktično izbrisalo Mariupol z zemljevida in da je le vprašanje časa, kdaj bo ostala ukrajinska mesta doletela takšna usoda. 

»Tam ni več mesta. Mariupol ne obstaja več. Ni mogoče videti nobene zgradbe, ki ne bi bila poškodovana ali zrušena. V mestu je ostalo le še 10 odstotkov ljudi. Samo upokojenci, ki nimajo denarja ali avtomobila, da bi pobegnili, ali tisti, ki ne morejo hoditi,« je Tanja povedala za CNN.

V mestu so ostali večinoma še starejši in nemobilni. Hrano si kuhajo na odprtem ognju, saj so elektrika, plin in voda izklopljeni. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
V mestu so ostali večinoma še starejši in nemobilni. Hrano si kuhajo na odprtem ognju, saj so elektrika, plin in voda izklopljeni. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
» Nismo se tuširali tri tedne. Malo in veliko potrebo smo opravljali v posodo ali vrečko,« je napisala Tanja v svoj dnevnik, ki ga je pisala v zaklonišču. Družina je redko zapuščala zaklonišče. Ven so hodili le, da bi našli hrano ali vodo. 

 »Problem je, ker v mestu ni več ničesar. Ni signala za mobitel ni interneta. Vse je izklopljeno: plin, voda, elektrika ...« je našteval Dmitro za CNN.

»Kuhali smo na odprtem ognju. Drva smo nabirali v parkih, ker ni bilo druge možnosti za preživetje. Hrano smo delili s sosedi in z družino,« je dodal. 

Prebivalci kopljejo jame za svoje mrtve someščane. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Prebivalci kopljejo jame za svoje mrtve someščane. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Viktorija (27) iz Mariupola: Otroci umirajo zaradi žeje

Viktorija (27), ki ji je prav tako uspelo pobegniti iz obleganega mesta, je za BBC povedala, da pozna tri otroke, ki so umrli zaradi dehidracije. »Ljudje se skrivajo v kleteh, a tudi to ni več varno. Tako zelo bombardirajo in uničujejo kleti. Tri otroke poznam, ki so umrli zaradi dehidracije. Zdaj umirajo še zaradi lakote,« je dodala.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije