PIRAMIDE

FOTO: Odkrili Kufujevo skrivnost

Za gradnjo piramid so uporabljali posebne rampe. Kocke iz alabastra so vlekli po zelo strmih klancih.
Fotografija: Velika piramida spada med svetovna čudesa. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Velika piramida spada med svetovna čudesa. FOTO: Guliver/Getty Images

KAIRO – Arheologi so še korak bližje odkritju, kako so v starodavnem Egiptu pred tisoči let gradili piramide. V Zahodni puščavi so izkopali ostanke 4500 let starega sistema ramp, po katerih so v klanec vlekli velikanske kamnite bloke. Ti so bili privezani na vrvi in postavljeni na velikanske sani. Strokovnjaki so pojasnili, da so bile rampe zasnovane tako, da so razbremenile delavce, ki so vlekli težak tovor.

Starodavne rampe so našli raziskovalci s Francoskega inštituta za orientalsko arheologijo v Kairu in z Univerze v Liverpoolu. Rampe so imele ob straneh postavljene stopnice, ob njih pa stebre, okoli katerih so verjetno namestili vrvi, ko so pred tisočletji vlekli velikanske kamnite bloke. »Sistem sestavlja osrednja rampa, ob strani dve stopnišči s s številnimi opornimi stebri,« je navdušen sovodja oprave Yannis Gourdon. »Imeli so sani, ki so nosile kamnite bloke, na katere so bile povezane vrvi. Te so se vile okoli lesenih stebrov, tako da so lahko vlekli kocke iz alabastra tudi po zelo strmih klancih, tudi takšnih z več kot 20-odstotnim naklonom.«

To je prvo tovrstno odkritje, sistem pa spada v obdobje Kofuja, za katerega so izdelali slovito Veliko piramido, ki je bila nekoč visoka kar 150 metrov. Na začetku leta so odkrili, da je Velika piramida sposobna v svojih sobanah kopičiti električno in magnetno energijo. S tem spoznanjem naj bi razvili nove in bolj učinkovite senzorje ter solarne celice.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije